Vlada prihvatila plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora s EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_prihvatila_plan_zakonodavnih_aktivnosti_za_zavrsetak_pregovora_s_eu.jpg

ZAGREB,7. siječnja 2010.(Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici prihvatila plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU kojima se u 2010. predviđa donošenje 12 novih zakona koji su uvjet za zatvaranje poglavlja pregovora s EU, a usvojen je i program preuzimanja i provedbe nove pravne stečevine EU u ovoj godini.

"To što je prva točka na prvoj sjednici Vlade u ovoj godini vezana uz završetak pregovora s EU govori upravo o europskom putu RH i njenom ulasku u Uniju", rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Uz pregovore s EU, ističe Kosor, stupovi rada Vlade i dalje ostaju snaženje gospodarstva, a vjeruje da će o konkretnim mjerama Vlada raspravljati na sjednici idući tjedan.

"Jedan od glavnih stupova našeg rada bit će izlazak iz krize", rekla je i naglasila kako "konstanta ostaje i borba protiv korupcije i kriminala".

Premijerka je govoreći o pregovorima s EU iznijela i brojke o učinjenom u prošloj godini - otvoreno je ukupno 6 poglavlja i zatvoreno njih 10, pa je krajem 2009. Hrvatska imala otvorenih 28 poglavlja od čega je 17 privremeno zatvoreno.

Do sada je ukupno doneseno 467 tzv. EU-zakona i 1066 podzakonskih akata, od čega su samo u prošloj godini usvojena 82 zakona i 229 podzakonskih akata, navela je premijerka naglasivši da je s radom počela i skupina za izradu pristupnog ugovora Hrvatske u EU.

"Sve to govori da smo pri samom kraju tog posla", rekla je.

Napomenula je da se od 12 zakona koje se planira usvojiti u ovoj godini nekoliko njih oslanja na donošenje ustavnih promjena te poručila kako će se i taj posao "također intenzivirati".

Kosor je najavila i da će se u siječnju sastati s mađarskim premijerom Gordonom Bajnaiom, a idućeg tjedna sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Najavila je i iznimno važan posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel početkom veljače.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković objasnio je da, uz 12 zakona koji su uvjet za zatvaranje pojedinih poglavlja, Vlada napravila i program preuzimanja i provedbe nove pravne stečevine EU i u 2010. se planira uskladiti 38 zakona.

"Njih 30 je izravno povezano s novom pravnom stečevinom, a osam vezano uz već preuzete obveze u poglavljima pregovora. To je jasan znak da se paralelno sa završetkom pregovora Hrvatska priprema za članstvo", naglasio je.

Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak najavio je da će se iduća međuvladina konferencija održati u veljači, a u međuvremenu traju stalne konzultacije.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović dodao je kako činjenica da još nije otvoreno poglavlje pravosuđa "ne znači da pravosuđe spava".

"Nadamo se da će to poglavlje ubrzo biti deblokirano", rekao je.

Premijerka je pozvala sve ministre da svatko u svome resoru svakodnevno nadzire posao vezan uz pregovore.

Na početku današnje sjednice Vlade, premijerka Kosor je čestitala Božić svim građankama i građanima koji ga slave po Julijanskom kalendaru.



Pisane vijesti