Vlada prihvatila smjernice za strategiju razvitka prerađivačke industrije

ZAGREB,31. listopada 2008.(Hina) - U cilju pripreme hrvatske prerađivačke industrije za ulazak na tržište Europske unije, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Smjernice za izradu Strategije razvitka prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj.

Strategijom će se, prema riječima ministra gospodarstva Damira Polančeca, odrediti u kojim industrijskim sektorima Hrvatska ima budućnost, a kojim je sektorima nužno restrukturiranje kako bi postali profitabilni i efikasni i stekli konkurentsku prednost.

Uz analizu trenutnog stanja u Hrvatskoj te usporednu analizu u industriji Europske unije, Strategija bi trebala sadržavati i razvojne strategije za pojedine industrijske sektore - tekstilnu, kožarsku, kemijskoj industriju, poljoprivredu i ribarstvo te industrijsku preradu drva.

Na strategiji će raditi ministarstva gospodarstva, regionalnog razvoja i poljoprivrede, a njeno je dovršenje Polančec najavio za kraj ožujka 2009. godine.

Vlada je prihvatila i Izvješće o provedbi Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, za čiju je provedbu u ovoj godini namijenjeno ukupno 40 milijuna kuna.

Također, prihvaćeno je i Izvješće o poduzetim aktivnostima u vezi nezakonitog rada i zapošljavanja malodobnika u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna ove godine, u kojem je u 42 nadzora otkriveno i procesuirano 105 povreda zakona.

Tom je prilikom najavljeno i da će se novim zakonom o radu propisati više sankcije za kršenje odredbi vezanih uz zapošljavanje malodobnika, kao i proširiti ovlasti inspektora koji to nadziru.

Vlada je donijela odluku o sudjelovanju 20 pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u NATO-ovoj vojnoj vježbi "Letačke vježbe - navigacija i razmjena iskustava", koja će se održati od 10. do 14. studenoga u Austriji.

Dvojici pripadnika u mirovnoj misiji UN-a u Gruziji produljen je mandat za mjesec dana, do redovite rotacije.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad Veterinarskim kongresom u Šibeniku te nad manifestacijom obilježavanja 1. prosinca - Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Ministar zdravstva Darko Milinović naglasio je da je Hrvatska jedna od zemalja s najnižom stopom oboljelih od te bolesti. Od 1985., kada je zabilježen prvi slučaj HIV pozitivne osobe, do danas su zabilježene 663 HIV pozitivne osobe, a oboljelo ih je 270, naveo je Milinović.



Pisane vijesti