Vlada priprema novi paket mjera koji će osigurati subvencioniranje energenta

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/01 ožujka/HN20240301424890(1).jpg

Premijer Andrej Plenković je kazao da bilježimo trend smanjenja inflacije više od petnaest mjeseci zaredom. Podsjetio je na prognozu da će inflacija ove godine biti u okvirima od 2,5 posto. Naglasio je da Vlada priprema novi paket mjera koji će osigurati subvencioniranje cijena energenta. Osvrnuo se i na izbor ravnatelja SOA-e, podsjetivši da je Danijel Markić imenovan na tu dužnost potpisom predsjednika Vlade i Republike prije četiri godine te da ne vidi razloga zašto on ne bi nastavio raditi taj posao i dalje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Virovitici, gdje je dao izjavu za medije.

Zahvalio je županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću i virovitičkom gradonačelniku Ivici Kirinu na gostoprimstvu, kazavši da su razgovarali o ostvarenim postignućima u poljoprivredi, gospodarstvu, infrastrukturi, zaštiti okoliša, aglomeraciji te svemu onome što je važno za razvoj ovoga kraja.

"I upravo na tom tragu nastavit ćemo voditi našu politiku", poručio je Plenković, istaknuvši važnost povezivanja Virovitičko-podravske županije s ostatkom Hrvatske, izdvojivši osobito bitnim projekt ceste od Farkaševca preko Bjelovara do Virovitice.

Velik broj zemalja ima višu stopu inflacije od Hrvatske

Upitan o stopi inflacije, premijer je kazao da bilježimo trend smanjenja inflacije više od petnaest mjeseci zaredom. Podsjetio je na prognozu da će inflacija ove godine biti u okvirima od 2,5 posto.

Što se tiče ukupne razine u Europskoj uniji, kazao je da je velik broj zemalja ima višu stopu inflacije od Hrvatske.

"Zbog rasta cijene nafte zabilježili smo neki skok što je dovelo do stagnacija, ali ohrabruje što je došlo do pada cijene hrane", rekao je Plenković.

Naglasio je da Vlada priprema novi paket mjera koji će osigurati subvencioniranje cijena energenata.

Kazao je da očekuje nastavak trenda smanjena inflacije u Hrvatskoj.

Očekujem da Markić nastavi obnašati dužnost ravnatelja SOA-e

Predsjednik Vlade je upitan i o izboru ravnatelja SOA-e i o tome je li to pitanje usuglašeno s predsjednikom Milanovićem.

"Nekakve tlapnje da tu nešto nije usuglašeno su netočne. Anušić je bio kod njega i razgovarali su o imenovanju načelnika glavnog stožera i kasnije o imenovanju ravnatelja SOA-e", kazao je.

Naglasio je da je ministar Anušić ozbiljan čovjek te je nakon sastanka rekao da predsjednik nema ništa protiv ponovnog imenovanja aktualnog ravnatelja SOA-e Daniela Markića.

Podsjetio je i da je Markić imenovan na tu dužnost potpisom predsjednika Vlade i Republike prije četiri godine te da ne vidi razloga zašto on ne bi nastavio raditi taj posao i dalje.

Premijer je spomenuo i dogovor oko imenovanja generala Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera, naglasivši da je Vlada povećala ulaganja u Hrvatsku vojsku u zadnjih osam godina te je prošli tjedan donijela odluku o najvećem povećanju plaća hrvatskim vojnicima u povijesti.

Ponovio je da predsjednik Republike nema ingerencije pri izboru glavnog državnog odvjetnika te da je Vladina pozicija tu više nego jasna.

Foto: Hina

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković