Vlada: Raspuštene dvije županijske skupštine i vijeća u Velikoj Gorici i Drenovcima

Vlada je danas raspustila skupštine Požeško-slavonske i Dubrovačko- neretvanske županije, gradsko vijeće Velike Gorice i općinsko vijeće Drenovaca te imenovala svoje povjerenike - Željka Žilića, Želimira Bosnića, Rudolfa Vujevića i Dragu Klarića.

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Vlada je danas raspustila skupštine Požeško-slavonske i Dubrovačko- neretvanske županije, gradsko vijeće Velike Gorice i općinsko vijeće Drenovaca te imenovala svoje povjerenike - Željka Žilića, Želimira Bosnića, Rudolfa Vujevića i Dragu Klarića.

Povjerenici će dužnost obnašati do konstituiranja novih skupština, odnosno vijeća i u tom su roku dužni osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinicama u kojima su imenovani.

Sredine u kojima je Vlada raspustila predstavnička tijela proteklih su mjeseci u javnosti bile prepoznate kao sredine u kojima se politički trgovalo vijećničkim mandatima temeljem tzv. bjanko ostavki.

Vjerodostojnost je najvažnije načelo u politici, siguran sam da će građani dviju spomenutih županija, Velike Gorice i Drenovaca, ali i cijele Hrvatske honorirati principijelan stav Vlade, kazao je premijer Ivo Sanader.

Politikantima, dodaje, nema mjesta u politici, oni su kratkog daha.

Premijer je poručio je da će Vlada, gdje god se pojave bjanko ostavke, dakle manipulacije, postupiti na isti način, dakle raspuštanjem predstavničkih tijela.

Sanader je odbacio sve napade na državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića kojih je, kaže, proteklih dana bilo iz politikantskih, uskostranačkih razloga.

Naglasio je kako je Palarić u dogovoru s Vladom tražio mišljenje pravne struke, jer su bjanko-ostavke bile nešto novo.

Svjestan je da se događaju i bjanko ostavke i prebjezi, no poručuje kako to znači iznevjeriti birače.

Ako se neki vijećnik ili zastupnik ne slaže s politikom stranke, korektno bi bilo da joj vrati mandat i s novim programom izađe pred birače, naglasio je Sanader, uvjeren da bi birači to prepoznali i pozdravili.

Antun Palarić pojasnio je da je razlog raspuštanja jer su protuzakonito donijeli akte, prije svega proračune, a zbog bjanko ostavki vijeća nisu imala zakonite predstavnike izabrane na izborima.



Pisane vijesti