Premijer Sanader: Slobodna trgovina ubrzat će put RH u EU

Suradnja Hrvatske u stvaranju stabilnosti i mira u području jugoistočne Europe, pa i jačanjem međusobne trgovine, ne samo da neće usporiti, već će ubrzati put Hrvatske u EU, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Suradnja Hrvatske u stvaranju stabilnosti i mira u području jugoistočne Europe, pa i jačanjem međusobne trgovine, ne samo da neće usporiti, već će ubrzati put Hrvatske u EU, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Što više Hrvatska bude pomagala međunarodnoj zajednici u ostvarenju stabilnosti, mira i boljeg gospodarskog razvoja regije, to će brže ići u Europsku uniju", rekao je Sanader nakon razgovora s posebnim koordinatorom Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhardom Busekom. Sanader je ponovio kako je glavni cilj svih inicijativa prema području jugoistočne Europe stvaranje političke stabilnosti u regiji, ali i poboljšanje uvjeta poslovanja.

"Nitko u Europi ne razmišlja o stvaranju nove Jugoslavije ili bilo kakve druge kreacije koja bi sličila bivšoj Jugoslaviji, i nema šanse da se to dogodi", naglasio je Sanader.

No, budući da je hrvatska Vlada svjesna senzibilnosti hrvatske javnosti na tu temu, premijer je u subotu održao konferenciju za novinare, a potom i osobno razgovarao s europskim dužnosnicima, kako bi uklonili svaku sumnju u mogućnost obnove Jugoslavije.

Podsjetio je na sastanak u Salzburgu u kolovozu 2005. na kojem su premijeri zemalja obuhvaćeni Paktom o stabilnosti, zajedno s kolegama iz Rumunjske i Bugarske, austrijskim predsjednikom vlade Wolfgangom Schuesselom raspravljali upravo o opciji zone slobodne trgovine ili njezinom uklapanju u proširenu CEFTA-u, pri čemu je izabran Sanaderov prijedlog o CEFTA-i.

U međuvremenu je, na zagrebačkom summitu CEFTA-e, dogovoreno smanjenje kriterija za ulazak u CEFTA-u, pa je umjesto članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji sada dovoljno da neka zemlja jasno pokaže namjeru da joj pristupi, kako bi mogla ući u CEFTA-u.

"Smatramo da je CEFTA dobar okvir za ostvarenje slobodne trgovine, jer se eliminiraju sve političke aluzije na obnovu Jugoslavije", kazao je Sanader. Hrvatski premijer rekao je kako je važno da su u CEFTA-i, do ulaska u EU, Rumunjska i Bugarska, a izrazio je i uvjerenje kako bi u tu organizaciju trebalo pozvati i Ukrajinu.

"O tome će odlučivati Europska komisija, ali mislim da bi Ukrajini, kao europskoj zemlji kojoj EK u ovom trenutku još ne može ponuditi jasnu perspektivu europskog članstva, treba omogućiti članstvo u CEFTA-i", kazao je Sanader.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti novinarima je ponovio kako su europski napori usmjereni na jačanje stabilnosti i razvoja gospodarstva jugoistočne Europe.

Ukazao je na činjenicu da unutar regije zasad postoji trideset i jedan bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini, i da njihov toliki broj predstavlja poteškoću za gospodarstvenike.

"To je otežavajuća okolnost za gospodarstvenike, i zato smo u Paktu o stabilnosti predložili zonu slobodne trgovine, samo s jednim sporazumom", kazao je Busek.

Što se tiče bure koju je taj prijedlog izazvao u hrvatskoj javnosti, Busek je rekao kako su slične reakcije očekivali, iako su neutemeljene.

"Percepciju koja se stvorila u dijelu hrvatske javnosti ne razumiju u Bruxellesu, a ne shvaćamo je ni mi ostali, jer idemo u potpuno suprotnom smjeru. I iz događaja na Kosovu vidi se da ne idemo u prošlost, već u drugom pravcu", kazao je Busek.

Posebni koordinator PoS rekao je kako je prijedlog hrvatskog premijera o stvaranju zone slobodne trgovine pod okriljem CEFTA-e do sad vrlo dobro prihvaćen, i zahvalio hrvatskoj Vladi što je za predsjedanja tom organizacijom uspjela sniziti kriterije za ulazak, što su već, iskazanom namjerom za ulaskom u WTO, uspjele iskoristiti Bosna i Hercegovina i SCG.

"Vrlo je zanimljiv i prijedlog glede Ukrajine, jer na taj način EU stvarno može nešto ponuditi toj zemlji, kako bi je integrirala"; kazao je Busek. Hrvatski prijedlog o realizaciji zone slobodne trgovine kroz CEFTA-u pokazao je da Hrvatska ima vodeću političku i gospodarsku ulogu u regiji, kao i na putu u Europsku uniju, kazao je na kraju konferencije za novinare Erhard Busek.



Pisane vijesti