Vlada razmatrala Akcijski plan za suradnju s Haagom

Vlada je danas na zatvorenoj sjednici razmatrala Akcijski plan mjera i aktivnosti za suradnju s Haaškim sudom, a Hidajeta Biščevića odredila je koordinatorom za praćenje provedbe tog Plana.

ZAGREB, 28. travnja(Hina) - Vlada je danas na zatvorenoj sjednici razmatrala Akcijski plan mjera i aktivnosti za suradnju s Haaškim sudom, a Hidajeta Biščevića odredila je koordinatorom za praćenje provedbe tog Plana.

Plan ima šest točaka, ali to nisu točke koje danas spominju mediji, rekao je novinarima Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

"Riječ je o čitavom nizu konkretnih mjera i aktivnosti koje poduzimaju sve mjerodavne državne institucije, a čiji učinci trebaju dovesti do novih, ili proširenih informacija koje će upućivati na punu suradnju s Haaškim sudom", kazao je Maček, ne želeći iznositi nikakve pojedinosti.

Neistinitim i proizvoljnim nazvao je informacije i mjere koje su danas objavili neki mediji.

"Ono što se pojavilo u medijima ne odgovara istini", tvrdi Maček, dodajući da su "tek neki manji dijelovi određenih točaka točni".

No, na uporna inzistiranja novinara 'otkrio' je da se ni jedna od mjera ne odnosi na Crkvu.

Maček kaže da se radi o vrlo konkretnim mjerama, a potvrdio je da je riječ i o "nekim kadrovskim promjenama u svim dijelovima sustava koji nisu provodili zakone, ili su pokušali utjecati na događaje, ili su vodili nesporazumima".

Potvrdno je odgovorio na upit radi li se i o smjenama u policiji u Zadru. "Nije riječ samo o Zadru, nego i više policijskih uprava u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Vladin glasnogovornik.

Određivanje Biščević koordinatorom, Maček je objasnio nastojanjem da se pojednostavi komunikacija i koordinacija između nadležnih tijela i Vlade.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je inače zadužen za izravne kontakte i suradnju s Haaškim sudom, dobro radi svoj posao, ali je Bišćević u stalnom kontaktu sa stranim diplomatskim predstavnicima, te s kontaktnom skupinom EU, naveo je.

Maček je ponovio da Vlada intenzivno radi na rješavanju zadnjeg otvorenog pitanja u suradnji s Haaškim sudom (odnosno slučaja Gotovina), te da akcijskim planom želi potvrditi svoju vjerodostojnost.



Pisane vijesti