Vlada: Rekordna turistička sezona

Ovogodišnja glavna turistička sezona bila je najbolja do sada, rekordna po svim pokazateljima, ocijenio je danas ministar turizma Božidar Kalmeta na sjednici Vlade.

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnja glavna turistička sezona bila je najbolja do sada, rekordna po svim pokazateljima, ocijenio je danas ministar turizma Božidar Kalmeta na sjednici Vlade.

U rujnu je, izvijestio je, premašena brojka od 50 milijuna noćenja, što Hrvatska do sada nije nikada zabilježila ni tijekom cijele godine, a u ovoj će se godini premašiti brojka od 10 milijuna turističkih dolazaka.

Broj turističkih dolazaka, prema podatcima za prvih osam mjeseci, veći je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a broj noćenja za 7 posto.

Resorno ministarstvo u idućoj godini očekuje pak porast fizičkog prometa do 2 posto, te 5-postotni rast prihoda od turističkih putovanja.

O financijskim efektima ovogodišnje sezone Kalmeta nije mogao iznijeti precizne podatke, ali napominje da se dobar rezultat vidi i u rekordnom povećanju depozita na deviznim računima u hrvatskim bankama.

Kao karakteristike sezone izdvaja i značajne rezultate u borbi protiv sive ekonomije u privatnom smještaju, te posebice čarteru.

"Sivog čartera u nautičkom turizmu više nema, on je iskorijenjen", ustvrdio je. Najavio je da će se kroz izmjene Zakona o državnom inspektoratu uvesti efikasnije mjere i kontrola i stranih državljana koji kuće ili stanove kupljene u Hrvatskoj iznajmljuju ljeti, naplaćuju to u svojim državama i goste predstavljaju kao svoje rođake.

Najavio je i nove investicije, pa će se tako iduće godine otvoriti dva golf igrališta, kod Umaga i Ližnjana, subvencionirat će se izgradnja malih obiteljskih hotela i pansiona, kojih se u tri godine planira izgraditi 300.

Kalmeta je najavio i donošenje zakon o turističkom zemljištu koji bi trebao riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa na tom zemljištu, zakonodavnog okvira za rješavanje problema buke u urbanim turističkim središtima, itd..

Vlada je prihvatila zajedničku izjavu 5. regionalne ministarske konferencije o nezakonitim migracijama, organiziranom kriminalu, korupciji i terorizmu koju će na sastanku u Brdu kod Kranja 27. i 28. listopada potpisati predstavnici 14 zemalja.

Nakon prošlotjedne rasprave o plinofikaciji Hrvatske, Vlada je danas formalizirala i zaključke kojima traži da se u roku šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao završi magistralni plinovod Pula-Karlovac, podzemni plinovod od bušotina u Jadranu do Vodnjana, kao i terminal u Vodnjanu. Traži i skraćenje roka za plinofikaciju Dalmacije, po mogućnosti do 2009., najkasnije 2010., te program za plinofikaciju od Splita do Dubrovnika.



Pisane vijesti