Vlada RH: Prihodi proračuna 5 milijardi kuna veći nego je planirano

Prihodi proračuna u ovoj bi godini trebali biti 5 milijardi kuna veći nego je prvotno bilo planirano, te bi ukupno u ovoj godini iznosili 108,5 milijardi kuna, dok bi rashodi s povećanjem od 3,9 milijardi kuna u konačnici dosegnuli gotovo 112 milijardi kuna, predviđeno je prijedlogom rebalansa proračuna za ovu godinu koji je Vlada RH s današnje sjednice uputila Hrvatskom saboru.

ZAGREB, 2. srpnja 2007. (Hina) - Povećanje prihoda Vladi će omogućiti i da 1,1 milijardu kuna usmjeri za financiranje deficita, pa bi se deficit u ovoj godini s prvotno planiranih 2,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) smanjio na 2,6 posto BDP-a (odnosno smanjenje sa 4,6 milijardi kuna na 3,5 milijardi kuna).

Premijer Ivo Sanader ponovio je čvrsto opredjeljenje Vlade za smanjenje deficita, ističući da to i nadalje treba biti cilj, te da će se zato boriti i za novi mandat.

"Želimo svesti deficit na nulu u sljedeće dvije godine", rekao je premijer Sanader te istaknuo kako ne misle, kao drugi, deficitom od 6 do 7 posto pokretati Hrvatsku.

Planiranim rebalansom proračuna najviše će, 1,7 milijardi kuna, biti usmjereno u zdravstvo.

Pritom će se 1,2 milijarde kuna izdvojiti za podmirenje dospjelih obveza, a s preostalih 500 milijuna kuna spriječilo bi se nastajanje i kumuliranje novih obveza.

"Po prvi put u 2007. ulaz sredstava za zdravstveni sustav bit će jednak izlazu", istaknuo je ministar zdravstva Neven Ljubičić, dodajući kako će planirani rebalans omogućiti i da se lijekovi plaćaju unutar 180 dana.

Premijer Sanader najavio je i da će Vlada povećati i naknade za nezaposlene sa 1.000 na 1.200 kuna, a to bi se povećanje trebalo početi primjenjivati od 1. listopada ove godine.

Vlada rebalansom osigurava i dodatnih 440 milijuna kuna za ovrhe po sudskim tužbama zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora za vrijeme bivše Vlade, a najviše će, 380 milijuna kuna, ići za ovrhe u MUP-u.

Predloženim rebalansom proračuna povećanje za 291 milijun kuna očekuje znanost i obrazovanje.

U protekle tri godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan je za 38 posto, sa 7,7 milijardi kuna na 10,7 milijardi, istaknuo je resorni ministar Dragan Primorac.

Dodatnih 114 milijuna kuna, što je povećanje sa 50 na 164 milijuna kuna, predviđeno je za provedbu Zaštićenog ekološko-ribolovnog područja, a 25 milijuna kuna u razvoj otoka. Poljoprivreda može računati s dodatnih 243,8 milijuna kuna, od čega je 128,5 milijuna namijenjeno povećanju subvencija za poljoprivredu i ribarstvo.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ističe da je rebalansom dodatnih 290 milijuna kuna predviđeno za prevođenje braniteljskih mirovina, a gotovo 108 milijuna za doplatak za djecu.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako je državni proračun u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 2,5 milijardi kuna veće prihode nego je bilo planirano.

Dobro ostvarenje proračunskih prihoda rezultat je gospodarskog rasta, koji je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 7 posto, dok se u prvom polugodištu očekuje rast viši od 6 posto, objasnio je ministar Šuker.

Uz to, veći su prihodi rezultat i bolje naplate, te povećanog zapošljavanja, dodao je.

Vlada RH je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila i paket od tri zakona kojima se uređuje obeštećenje osobama koje su profesionalno izložene štetnim utjecajima azbesta. Tim je zakonima predviđeno da oboljeli od lakših bolesti uzrokovanih azbestom dobiju obeštećenje od oko 25.000 kuna, dok se iznos za najteža oboljenja penje na 200.000 kuna.

To će se obeštećenje moći nasljeđivati, najavio je ministar zdravstva Ljubičić.



Pisane vijesti