Vlada: Rusi i Ukrajinci za turističke sezone bez viza u Hrvatsku

ZAGREB,9. travnja 2009. (Hina) - Građani Rusije i Ukrajine u Hrvatsku će od 1. svibnja do 31. listopada moći ulaziti bez viza, odlučila je danas hrvatska Vlada prihvativši akcijski plan za hrvatski turizam dio kojega je upravo i privremena suspenzija viza za Rusiju i Ukrajinu.

Akcijski plan predviđa 15 mjera za ovu godinu, među kojima i rasterećenje turističkog sektora od parafiskalnih davanja - smanjenje naknada za autorska prava (ZAMP-u), HRT pretplate turističkim tvrtkama, smanjenje spomeničke rente, a i lokalnim jedinicama preporuča da razmotre smanjenje davanja na lokalnoj razini, npr. komunalne naknade i spomeničke rente, parkinga.

Mjere predviđaju i promotivnu kampanju s uglednim javnim osobama, kao i besplatan ulaz u muzeje.

Ministar turizma Damir Bajs posebno ističe preporuku privatnom sektoru da vodi računa o politici cijena i načelu "vrijednost za novac" te da uštede koliko mogu preliju u cijene, odnosno njihovo snižavanje.

Za iduću, 2010. godinu mjere predviđaju formiranje fonda za turizam, kao i razmatranje poreznog opterećenja za turizam u okviru usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Vezano za ukidanje viza za ruske i ukrajinske državljane, Bajs je kazao ie kako se razmatra i mogućnost da se omogući slijetanje u Hrvatsku ruskih zrakoplova starije generacije.

To su već omogućile neke zemlje EU, primjerice Slovenija, kazao je Bajs.

Akcijski plan predviđa i da se razmotri mogućnost lakšeg ulaska turista s tržišta Indije, Kine, Jordana, Južne Afrike, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković naglasio je kako to ministarstvo i MUP razmatraju i mogućnost olakšavanja ulaska turista nositelja schengenske vize. Turisti iz zemalja s kojima imamo vizni sustav, a nositelji su schengenske vize sada mogu dobiti hrvatsku vizu po skraćenom postupku u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, a razmatramo kako to omogućiti i u hrvatskim zračnim lukama, primjerice Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, rekao je Jandroković, navodeći kako je primjerice riječ o turistima iz Jordana, Omana, Kuvajta.

Premijer Ivo Sanader naglasio je da uskoro, ali u redovitoj proceduri ukidanja viza, treba predložiti i ukidanje viza za Albaniju, zemlju članicu NATO-a.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad svečanom komemoracijom za žrtve Jasenovca koja će se održati 26. travnja, a Sanader je kazao kako je uvijek iznova potrebno sjetiti se Jasenovca, kako bi se odala počast žrtvama, ali i kako bi se mladim naraštajima poručilo da se takvi zločini i tragedije nikada ne smiju ponoviti.

Prije zaključenja otvorenog dijela sjednice, premijer je svim građanima čestitao sretan i blagoslovljen Uskrs.



Pisane vijesti