Vlada s djelom sindikata javnih službi potpisala sporazum o plaćama

Sindikati zdravstva, socijalne skrbi i kulture danas su s Vladom potpisali sporazum o plaćama po kojem će im osnovica za plaće u iduće tri godine rasti za po šest posto.

ZAGREB, 23. studenog 2006. (Hina) - Sindikati zdravstva, socijalne skrbi i kulture danas su s Vladom potpisali sporazum o plaćama po kojem će im osnovica za plaće u iduće tri godine rasti za po šest posto.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je nakon potpisivanja kako se nada da će i tri sindikata obrazovanja, koji su sada u štrajku, potpisati taj sporazum.

Po tom sporazumu, zaposlenima u zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi plaće će u tri godine porasti ukupno za 19,25 posto. Vlada je u pregovore sa sindikatima javnih službi krenula s ponudom od pet posto rasta osnovice za 2007.

Potpisnici su se obvezali da ako tijekom provedbe sporazuma nastupe značajnije makroekonomske promjene, odnosno rast inflacije više od 4,5 posto ili rast BDP-a od šest i više posto, svaka strana ima pravo zahtjevati pregovore za izmjenu sporazuma.

Sporazumom je utvrđeno da će Vlada i sindikati javnih službi formirati povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama, koje će početi raditi do kraja siječnja iduće godine.

Kosor je rekla da je u sporazum ugrađena odredba koja ostavlja "širom otvorena vrata" za nastavak socijalnog dijaloga s preostala tri sindikata.

Tako je postignuta suglasnost da se određene posebnosti obrazovanja i znanosti reguliraju u okviru daljnjeg socijalnog dijaloga sindikata s resornim ministarstvom.

"Vjerujem da će da će zbog tog članka doći do okončanja napetosti kojima smo danas svjedoci", rekla je Kosor misleći na štrajk u sustavu obrazovanja.

Dodala je da će se taj sporazum, nakon što ga potpišu i ostali sindikati, pretočiti u kolektivni ugovor.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je sporazum kao "prvi korak u pravcu istinskog socijalnog dijaloga irskog tipa". Time su otklonjeni razlozi za pokretanje sindikalnih akcija u djelatnosti zdravstva, rekao je.

Sporazumom je jasno navedeno na koji će se način razriješiti nezavidna situacija u školstvu, ali unutar resornog ministarstva i mogućnosti definiranih projekcijom Vlade.

Sporazum su odbili potpisati sindikati obrazovanja jer smatraju da bi time samo konzervirali svoje sadašnje 20-postotno zaostajanje za plaćama u privredi.

Zbog toga oni nastavljaju štrajk koji je počeo jučer u srednjim školama, a danas su im se priključile osnovne škole. Sutra bi se u štrajk trebali uključiti fakulteti i znanstvene ustanove.



Pisane vijesti