Vlada Saboru na donošenje uputila Nacionalni program suzbijanja korupcije

Svatko u Hrvatskoj mora dati svoj doprinos zajedničkoj borbi protiv korupcije, nije dobro da na toj temi dođe do političkih prepucavanja i svi se moramo uključiti da uspijemo u borbi protiv korupcije, kazao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja je Hrvatskom saboru na donošenje danas uputila Nacionalni program suzbijanja korupcije 2006.-2008.

ZAGREB, 16. ožujka 2006. (Hina) - Svatko u Hrvatskoj mora dati svoj doprinos zajedničkoj borbi protiv korupcije, nije dobro da na toj temi dođe do političkih prepucavanja i svi se moramo uključiti da uspijemo u borbi protiv korupcije, kazao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja je Hrvatskom saboru na donošenje danas uputila Nacionalni program suzbijanja korupcije 2006.-2008.

Ne želimo da se hrvatski građanin osjeća bespomoćno pred sustavom, ključni je motiv programa, poručio je premijer.

Cilj programa je smanjiti korupciju na razinu s koje neće biti zapreka društvenom, gospodarskom i političkom razvoju. Program posebnu pažnju posvećuje područjima gdje je korupcija najraširenija: sudstvu, zdravstvu, lokalnoj samoupravi i javnoj upravi, političkim strankama, gospodarstvu i znanosti.

Premijer ističe kako je Vlada i do sada pokazala odlučnost, nedvojbenu političku volju u borbi protiv korupcije, mita i organiziranog kriminala.

Najavio je uskoro i donošenje zakona o političkim strankama, prijedloge rješenja za kupovinu vijećničkih mandata, itd.

Osvrćući se na prijedloge u javnosti da u nadzornim odborima tvrtki više ne budu ministri, premijer kaže kako su u Vladi otvoreni za to, ali je i dodao kako država mora imati kontrolu i nadzor nad tim poduzećima dok se ne privatiziraju.

Vlada je danas prihvatila i operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu, a za što je osigurano 117,7 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavljuje da će se uskoro pred Vladu izići i s posebnim programima poticanja clustera i poduzetničkih zona, a kada se pribroje i ta sredstva (pet milijuna za clustere i 82 milijuna za zone) ukupan se iznos za poticanja penje na 204 milijuna kuna, što je 40-ak milijuna kuna više nego 2005. (161 milijun kuna).

Najavio je također da će u drugoj polovici ove godine krenuti i projekt centra izvrsnosti, odnosno centra u kojem bi poduzetnici mogli dobiti potrebne certifikate za svoje proizvode kako bi mogli izići na europsko tržište.



Pisane vijesti