Vlada: Saboru upućen prijedlog zakona o osobnom identifikacijskom broju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_saboru_upucen_prijedlog_zakona_o_osobnom_identifikacijskom_broju.jpg

ZAGREB, 24. travnja 2008. (Hina) - Hrvatska će s početkom iduće godine uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), ali građani zbog toga neće morati mijenjati svoje dokumente već će se on uvoditi na službene dokumente kako se oni budu mijenjali, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog zakona o osobnom identifikacijskom broju.

Uvođenje OIB-a neće biti dodatni teret hrvatskim građanima i trgovačkim društvima, uvodit će se na službene dokumente kako se oni budu mijenjali, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

OIB će imati jedanaest znamenki i ispred toga oznaku HR, izdavat će ga Porezna uprava, a dodijeljivat će se hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem u Hrvatskoj, kao i stranci koji žele obaviti neku transakciju, u Hrvatskoj, pa primjerice bez njega, kaže Šuker, neće moći kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

OIB će se od početka 2009. novorođenima dodijeljivati po rođenju, a pravnim osobama prilikom osnivanja, dok je za sve ostale predviđen rok od dvije godine - od početka 2009. do kraja 2010. u kojem bi im postojeći JMBG, matični broj ili sistemski broj koji im je dodijelila Porezna uprava bio zamijenjen OIB-om koji bi bio upisan u sve službene evidencije u kojima se te osobe vode (npr. Zemljišne knjige, evidencije trgovačkih sudova, Središnje depozitarne agencije itd.).

Postupak određivanja i dodjele OIB-a, kao i postupak dostave, te sadržaj evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima propisat će se posebnim pravilnikom, a njega je ministar financija dužan donijeti u roku četiri mjeseca od stupanja na snagu donošenja zakona.

Sredstva potrebna za provedbu zakona, 110 milijuna kuna, predviđena su u sredstvima za informatizaciju i modernizaciju državne uprave.

Ministar Šuker i na današnjoj je sjednici Vlade ponovio da je uvođenje OIB-a važna mjera u borbi protiv korupcije, da će uz ostalo pridonijeti pravnoj sigurnosti građana, osigurati pravičniju raspodjelu socijalnih davanja.

Predloženi zakon dio je paketa tzv. europskih zakona, a u paketu usklađivanja s pravnom stečevinom EU je još nekoliko danas podržanih propisa, primjerice prijedlog nacionalnog provedbenog plana za socijalno uključivanje, prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja Republike Hrvatske, između hrvatske Vlade i Europske komisije.

Vlada je danas izviještena i o aktivnostima u vezi nezakonitog rada i zapošljavanja malodobnika u razdoblju listopad prošle-ožujak ove godine.

U tom su razdoblju državni inspektori u 24 nadzora otkrili ukupno 81 povredu zbog čega su poslodavci prekršajno sankcionirani, a protiv jednog poslodavca podnijeta je kaznena prijava.

Učestalo se pojavljuju iste nepravilnosti - zapošljavanje bez pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, prekovremeni rad, noćni rad (u spomenutom razdoblju su 23 malodobne osobe kod 11 poslodavaca radili noću), kazao je glavni državni inspektor Kruno Kovačević.

Prema podacima iz izvješća, u razdoblju listopad prošle-ožujak ove godine zaprimljen je 71 zahtjev zakonskih zastupnika za sudjelovanje malodobnih osoba mlađih od 15 godina u snimanju filmova, izvođenju umjetničkih djela, snimanju video spotova ili reklama, a odobrenje je dano za 69 malodobnika.

Vlada je nakon što je nedavno potpisan sporazum sa sindikatima i Udrugom branitelja kutinske Petrokemije donijela i formalnu odluku o prodaji načinu prodaje 12,458 posto dionica Petrokemije sadašnjim i bivšim radnicima, te umirovljenicima kutinske tvrtke.

I tom je odlukom uz ostalo utvrđena referentna cijena od 114 kuna po dionici, na koju se računa osnovni popust od 20 posto, te dodatni po jedan posto po svakoj godini staža, te lock up razdoblje od mjesec do godinu dana, najmanje za one s manje od 10 godina staža, a najviše za one s 40 i više godina staža.



Pisane vijesti