Vlada: Saboru upućena prva dva ovogodišnja eurozakona

ZAGREB, 21. veljače 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice Saboru uputila prva dva od ukupno 121 zakona kojima bi se u ovoj godini hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU.

"Još 119", poručio je premijer Ivo Sanader, te pozvao svoje ministre da slijede primjer ministara zdravstva i kulture Darka Milinovića i Bože Biškupića u izradi tzv. europskih zakona.

S današnje sjednice Saboru su upućene izmjene zakona o elektroničkim medijima koje se odnose na obvezu elektroničkih medija da lako prepoznatljivo i vidljivo (slikom ili zvukom) od drugih dijelova programa odvoje oglašavanje i teletrgovinu.

Saboru je upućen i zakon kojim bi se potvrdila Okvirna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom, a po kojoj zemlje potpisnice imaju obvezu zaštititi sadašnje i buduće naraštaje, okoliš i gospodarstvo od štetnog izlaganja duhanskom dimu.

U izradi je, kaže ministar Milinović, i zakon kojim se želi zabraniti pušenje na javnim mjestima, a najavljuje da bi Saboru trebao biti upućen na aktualnoj, ili prvoj idućoj sjednici.

Akcijskim planom provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa Internetu, kojeg je danas prihvatila Vlada, u ovoj se godini planira najmanje 12-postotno povećanje razine gustoće širokopojasnog priključenja Internetu, što bi značilo da bi takav pristup imalo pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Lani je bilo 380 tisuća korisnika i gustoća širokopojasne mreže od 8,25 posto po čemu Hrvatska, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, za EU zaostaje još tri, četiri godine.

Vlada je izviještena i o prošlogodišnjem radu Fonda hrvatskih branitelja koji je krajem 2007. godine raspolagao imovinom od 4,3 milijarde kuna i lani mu je vrijednost ukupno porasla za više od 43 posto.

Od 12. travnja branitelji, korisnici Fonda moći će početi raspolagati udjelima u Fondu, odnosno dionicama Ine i HT-a (po sedam posto obje tvrtke prenijeto je u taj Fond), ali ih je

ministrica branitelja Jadranka Kosor pozvala da dobro razmisle hoće li već tada raspolagati svojim udjelima ili, što smatra boljim, pričekati najbolji trenutak kada njima raspolagati.



Pisane vijesti