Vlada se dobro nosi s Covid krizom, donijela je Zakon o obnovi, ali i sačuvala radna mjesta

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/04 studenog/HN20201104786712.JPG

Premijer Andrej Plenković je u završnom obraćanju nakon saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Vlade odgovorio na prozivke iz oporbenih redova na račun rada Vlade, poručivši kako se Vlada dobro nosi s Covid krizom, donijela je zakon i osigurala sredstva za obnovu potresom pogođenih područja, ali i sačuvala radnja mjesta.

"Zahvaljujem na vašim komentarima i kritikama naših izvješća", kazao je premijer. Rekao je da je Vlada već na početku siječnja prepoznala problem koji se razvijao u kineskom Wuhanu. "Na kraju tog mjeseca sam razriješio ministra Kujundžića, a oporba se tada smijala i ridikulizirala pitanje Covida 19. Gospodin Zekanović se također smijao virusu", ustvrdio je.

Javno i transparentno pratimo tjedno stanje korona krize

Odgovorio je i zastupnicima Grbinu, Benčić i Tomaševiću. "Što se tiče vapaja gospodina Grbina, Benčić, Tomaševića rekao bih samo da ne gledate sjednice Vlade. Na svakoj sjednici pratimo tjedno stanje korona krize. Radimo to javno, transparentno i vrlo jasno. Oporba očito živi u Latinskoj Americi pa nije pratila što čini hrvatska vlast u pogledu koronavirusa", dodao je Plenković.

Sandri Benčić je poručio da želi ostaviti dojam u hrvatskoj javnosti da ministar zdravstva ne zna koliko ima respiratora u zdravstvenim ustanovama. "Ministar zdravstva zna sve bitne podatke u hrvatskom zdravstvenom sustavu, zna sve o respiratorima i može brzo i spremno poslati respiratore gdje oni trebaju završiti", kazao je.

Odbacio je oporbene tvrdnje da u tom sektoru vladaju improvizacije te da pokušavaju stvoriti dojam da ministar nema uvid u to kakvo je stanje u njegovom resoru, ocijenivši da je to pokušaj onih koji nisu pobijedili na parlamentarnim izborima u srpnju. Osvrnuo se  na izjavu, kako je rekao, bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Republike Stijepe Bartulice da se medicinska i zaštitna oprema nabavlja u komunističkoj Kini, rekavši kako je Kina jedina bila voljna prodati tu opremu, jer ju drugi nisu imali ili su je čuvali za sebe. Osigurali smo kvalitetnu opremu po povoljnoj cijeni, ustvrdio je premijer.

Premijer se osvrnuo i na optužbe o korupciji. "Vaša glavna ambicija je u prošlom mandatu bila srušiti ministra obrazovanja zbog jedne fusnote u jednom časopisu. Sada krećete opet s ovim interpelacijama Ćoriću i Berošu. Dajte recite o čemu se radi s tom aferom Krš-Pađene, recite u čijoj je Vladi data dan prije kraja mandata povlaštena tarifa za vjetroelektrane. Što se tiče gospođe Orešković, ona ne zavrjeđuje komentar, to nisu argumenti što ona govori, 'baca blato' na mene i Vladu", rekao je Plenković.

Vlada je u vrijeme lockdowna osigurala plaće za zaposlene u privatnom sektoru

Referirajući se na primjedbe zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas) na Zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa, premijer je ustvrdio kako na njega nemaju primjedbe ni građevinari, arhitekti ni konzervatori. Podsjetio je da je Vlada platila smještaj građana kojima je to bilo potrebno u Cvjetnom naselju, kao i  najam stanova te popravak liftova, zamjenu bojlera i manje popravke zabatnih zidova. Također je naveo da je Vlada osigurala 683 milijuna eura od EU i 200 milijuna dolara od Svjetske banke.

Odbacio je oporbene optužbe da Vlada nema strategiju podsjetivši da je u vrijeme lockdowna osigurala plaće za zaposlene u privatnom sektoru te da se unatoč katastrofičnim predviđanjima nije našlo 400.000 nezaposlenih na burzi.

"Nema strategiju Vlada koja je u najvećoj krizi u zadnjih 100 godina uspjela osigurati radna mjesta i plaće u privatnom sektoru. Nema onih 400 000 nezaposlenih o kojima je govorio prethodnik Grbina. Tih 400 000 trenutno nisu na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Oni rade. Zašto rade? Zato što je netko tko se skriva donio odluku da ljudima u privatnom sektoru da plaću, skrivajući se iza Stožera. Da 107 000 poduzetnika može premostiti krizu. To smo radili skrivajući se ispod stola, da nas ne vidite, kao i na otvorenim sjednicama", kazao je Plenković.

Osigurali smo i povoljne kredite kako bi se popunile proračunske rupe nastale smanjenjem prihoda zbog Covid krize i zadržan je investicijski kreditni rejting, a Hrvatska je neposredno nakon srpanjskih izbora ušla i u Europski tečajni mehanizam (ERM II), naglasio je premijer.  

Vezano uz pojave radikalizacije u hrvatskom društvu, premijer je naveo kako 25 godina nakon završetka Domovinskog rata,  Bljeska i Oluje, neki nisu spremni prihvatiti tri manjinska zastupnika srpske nacionalne zajednice, iako to nije bio problem od 2007. do 2013. 

"Prema nekim strankama treba graditi 'sanitarni kordon', pogotovo prema onima koji dva desetljeća nakon rata nisu u stanju prihvatiti pomirbu i to da osam saborskih zastupnika dolazi iz redova manjina", rekao je Plenković.

Ustvrdio je kako je njihova agenda nakon što su onemogućili pobjedu dotadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović pokušati to ponoviti i HDZ-u na parlamentarnim izborima, ali bezuspješno.

"Vaša agenda je bila ucjenjivanje HDZ-a, vi iz Domovinskog pokreta i Mosta ste izabrali Zorana Milanovića za predsjednika. Vašem političkom retorikom i korištenjem medijskih 'outleta' širite govor mržnje. Širite mržnju preko tjednika koji se zove hrvatskim i preko lokalnih televizija i relativizirate pokušaj ubojstva hrvatskog policajca. Prešli ste granicu i to sigurno nije uzrokovala komunistička Kina", istaknuo je Plenković i spočitnuo dijelu desnice što su se protivili Istanbulskoj konvenciji.

"Nakon toliko godina te Konvencije na snazi nema zombija", dodao je.

Hrvatska policija uspješno čuva granicu u skladu sa hrvatskim zakonima

U svezi s migracijama i angažiranjem Hrvatske vojske na granice, Plenković je rekao kako će o tome odlučiti nadležni, a da do tada granicu uspješno čuva hrvatska policija u skladu sa hrvatskim zakonima.

Vlada će svoj posao raditi kao i dosada, poručio je Plenković na kraju obraćanja, podsjetivši oporbu da ih je nakon parlamentarnih izbora pozivao na razgovor, ali su ga odbili.

"Kada sam vas pozvao nakon izbora na dijalog svi ste odbili. Bilo vas je valjda sram doći u vladu, a sad vapite za dijalogom", zaključio je premijer.



Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković