Vlada: Štrajk se neće platiti

Državnim službenicima i namještenicima koji budu sudjelovali u najavljenom štrajku to vrijeme neće biti plaćeno, odlučila je danas hrvatska Vlada na sjednici u Bjelovaru.

BJELOVAR, 23. veljače 2006. (Hina) - Državnim službenicima i namještenicima koji budu sudjelovali u najavljenom štrajku to vrijeme neće biti plaćeno, odlučila je danas hrvatska Vlada na sjednici u Bjelovaru.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, te Sindikat vojnih službenika i namještenika najavili su štrajk za 24., 27. i 28. veljače.

Sudionicima toga štrajka plaća i dodatci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu u kojem su sudjelovali u štrajku, poručila je Vlada.

Štrajku se neće priključiti djelatnici Porezne uprave, pa građani neće imati problema u predavanju poreznih prijava, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Čelnici tijela državne uprave danas u dogovoru sa sindikalnim povjerenicima u tim tijelima trebaju utvrditi poslove koji se ne smiju prekidati za vrijeme trodnevnog najavljenog štrajka.

Članovi Vlade zauzeli su se za izradu novog zakona o plaćama koji bi se primjenjivao od početka iduće godine, a kako je najavila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor razgovori o njemu sa socijalnim partnerima počinju danas.

Naš je prijedlog socijalnim partnerima da jedan zakon regulira sve plaće, a ne da se izdvaja pojedana grupacija, rekao je premijer Ivo Sanader.

Šuker se pak zalaže za vraćanje platnih razreda koje je ukinula bivša Vlada.

Članovi Vlade ponovno su kritizirali bivšu Vladu koja je 2001, smanjila plaće, nekim kategorijama i do 40 posto. Stradali su oni najugroženiji, primjerice čistačice, rekao je premijer.

Podsjetio je da su početkom ove godine plaće državnih službenika i namještenika povećane za tri posto, sukladno proračunskim mogućnostima.

Samo to povećanje proračun 'košta' dodatnih 907 milijuna kuna, a godišnje se za plaće i naknade plaća iz proračuna izdvaja više od 25 milijardi kuna.



Pisane vijesti