Vlada: suglasnost ugovoru o prodaji sisačke valjaonice

Hrvatska Vlada danas je dala i formalnu suglasnost na prijedlog konačnog teksta ugovora o prodaji Valjaonice cijevi Sisak kompaniji CMI, te odlučila o prodaji sedam posto dionica INA-e zaposlenima i ranije zaposlenima u toj naftnoj kompaniji.

ZAGREB,19. srpnja 2007.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je dala i formalnu suglasnost na prijedlog konačnog teksta ugovora o prodaji Valjaonice cijevi Sisak kompaniji CMI, te odlučila o prodaji sedam posto dionica INA-e zaposlenima i ranije zaposlenima u toj naftnoj kompaniji.

Ugovor s CMI-om najvjerojatnije će biti potpisan sutra, najavio je na sjednici Vlade njezin potpredsjednik Damir Polančec.

Zastoj u okončanju tog posla opravdao je događanjima u Hrvatskom fondu za privatizaciju, u kojem je "u jednom dijelu kompletan softverski sustav bio blokiran".

Na predloženi ugovor suglasnost je dalo i Državno odvjetništvo, rekao je Polančec.

Podsjetio je da se CMI kupnjom Valjaonice obvezao na ulaganje od 517 milijuna kuna - 206 milijuna kroz dokapitalizaciju sisačke Valjaonice, a 311 milijuna u vidu obrtnog kapitala.

Polančec je istaknuo da je prodajnim ugovorom osigurana budućnost 1209 zaposlenika Valjaonice, ali i 207 zaposlenika Remonta Caprag.

Remont Caprag je uključen u ovaj projekt, istaknuo je i premijer Ivo Sanader, odbacivši time "politički motivirana nagađanja" da Caprag nije uključen.

Iz predloženog ugovora vidljivo je da je Valjaonica potpisala sporazum o raskidu ugovora o ekskluzivnoj distribuciji s Pipexom, a što će koštati 1,4 milijuna eura.

Nakon prošlotjednog potpisa sporazuma s tri Inina sindikata, Vlada je danas donijela odluku o načinu prodaje, cijeni, posebnim pogodnostima, vremenu i uvjetima prodaje sedam posto (700.000) dionica Ine zaposlenicima i bivšim zaposlenicima u INA Grupi.

Svi sadašnji i bivši zaposlenici imaju pravo na kupnju osam dionica, a svi koji imaju više od godinu dana staža na kupnju još deset dionica u prvom krugu.

Referentna cijena pritom je cijena od 1690 kuna iz javne ponude, a na nju će se računati osnovni popust od pet posto, te za sve s više od godine staža dodatni popust od jedan posto za svaku godinu staža.

Ako nakon prvog kruga ostane još dionica, svi zaposlenici s više od jedne godine staža imaju pravo na kupnju jednakog broja dodatnih dionica po cijeni od 1690 kuna po dionici, bez ikakvih popusta.

Da bi se izbjeglo da se na tržištu u jednom trenutku nađe velik broj dionica Ine i da to utječe na njenu cijenu, utvrđeni su lock up periodi u kojima se dionice neće moći prodavati.

Kao referentna godina za zaposlenike uzeta je 1963., a pravo na dionice neće imati zaposlenici tvrtki koje su se izdvojile iz Ina Grupe, kao ni tvrtki s kojima Ina vodi sporove, a to su Beopetrol i Krajinapetrol.

Vlada je danas izviještena i o pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu s Europskom investicijskom bankom za projekt "Plinacro - plinovodi II" koji bi ta banka financirala sa 190 milijuna eura kredita.



Pisane vijesti