Vlada svojim intervencijama čuva radna mjesta, plaće i standard građana

Kasnije tijekom dana predsjednik Vlade u razgovoru s novinarima komentirao je aktualne političke teme. Ponovio je kako mu je drago da se Sveučilište u Splitu dobro razvija, da ima 11 fakulteta i preko 20 tisuća studenata, među njima 500 stranih.
 
Upitan o inflaciji i rastu cijena premijer je kazao da je Vlada do sada poduzela jako puno antiinflacijskih mjera, uvela potpore zbog rasta cijene energenata kućanstvima i poduzećima,  poljoprivrednicima i ribarima, smanjila poreze te poduzela niz drugih mjera što će činiti i dalje.
 
''Imamo nekoliko planova, a ono što je u ovom trenu bitno je da promatramo situaciju koja nije samo vezana za Hrvatsku", rekao je premijer.
 
Poručio je da se radi o globalnom trendu, a glavni razlog tomu je ruska agresija na Ukrajinu koja je dovela do rasta cijena energenata, hrane, sirovina i građevinskog materijala te inflatorni pritisak.
 
Novi paket antiinflacijskih mjera kad to budu okolnosti zahtijevale
 
"Mi ćemo donijeti paket kada to bude potrebno, kada okolnosti budu takve da moramo ponovo reagirati. Postignuća koja imamo u proteklih šest godina uvijek su učinkovit i kvalitetan državni intervencionizam koji čuva radna mjesta, plaće i standard građana. Gledati ćemo cjelinu situacije i nama je jako važno da BDP raste i da je zaposlenost veća nego ikada, nezaposlenost manja nego ikada i da su najave za turističku sezonu u smislu dosadašnjih rezultata gotovo na razini rekordne 2019. godine", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Rekao je da će idući korak za intervenciju promišljati kada se sve elemente uzme u obzir.
 
DORH radi bez upliva izvršne vlasti
 
Osvrnuo se i na političku situaciju i izbore u Splitu, a na pitanje novinara o uhićenju bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića poručio je kako to pokazuje da izvršna vlast ne utječe na rad DORH-a.
 
"Ako postoji neka nevidljiva ruka o kojoj sanja Milanović, da mi utječemo na DORH, valjda bi ta ruka rekla da se sada ne pokreće neka druga tema jer imamo briljantnu temu u Splitu. Jednom zauvijek - DORH i policija su neovisni, samostalni i rade svoj posao bez upliva i pritisaka izvršne vlasti", poručio je Plenković.
 
Novinari su također pitali premijera da usporedi sukob interesa ministra obrane Marija Banožića sa slučajem Ivice Puljka i Bojana Ivoševića, Plenković je rekao kako je Banožić platio kaznu za sukob interesa te da je u redu da bude ministar.
 
''Pa neću valjda slušati Milanovićeve želje i imati ministre po njegovim afinitetima'', dodao je.
 
Na pitanje o policijskoj intervenciji u sukobu s navijačima na odmorištu Desinec, premijer je kazao kako taj slučaj nije posao predsjednika Vlade, niti ima uvid u sve što se događa.
 
"Pratim ono što pratite i vi, ali mislim da je sasvim jasno da ne može doći do toga da više ljudi napada policiju. Nije valjda hrvatska policija ničim izazvana došla u situaciju da se mora braniti", poručio je premijer te dodao kako je i ministar Božinović u Splitu, pa novinari mogu njemu postaviti pitanje.
 
Na pitanje kakva će biti sudbina Brodosplita, premijer je odgovorio da se situacija analizira.
 
Na kraju svog posjeta Splitu predsjednik Vlade obišao je i dovršeni projekt dogradnje Istočne obale.

Pisane vijesti | Andrej Plenković