Vlada traži oštrije kazne za pedofile, dilere i kamatare

Vlada je danas utvrdila i Hrvatskom saboru uputila konačni tekst izmjena Kaznenog zakona kojim predlaže oštrije kazne za pedofile, dilere i kamatare.

ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Vlada je danas utvrdila i Hrvatskom saboru uputila konačni tekst izmjena Kaznenog zakona kojim predlaže oštrije kazne za pedofile, dilere i kamatare.

Vlada predlaže da se spolni odnošaj s djetetom ubuduće kažnjava zatvorom od tri do 12 godina. Ako bi zločin bio počinjen nasilno ili na osobito okrutan način kazna bi se kretala od pet godina do kazne dugotrajnog zatvora (20 godina i više), a uz zlouporabu položaja minimalna kazna bila bi tri godine.

Zatvorskom kaznom od osam godina do dugotrajnog zatvora kaznio bi se počinitelj koji spolnim zlostavljanjem usmrti djete, teško ozlijedi ili ako žrtva zatrudni.

Vlada predlaže i oštrije kazne za preprodavače (dilere) droga. Za onoga tko proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, kupuje radi prodaje ili posreduje u kupnji droge minimalna zapriječena zatvorska kazna bila bi tri godine, a maksimalna 15 godina.

U slučaju udruživanja kazna bi se kretala od pet godina do dugotrajnog zatvora, a od jedne do pet godina zatvora kaznili bi se oni koji proizvode ili nabavljaju tvari za proizvodnju droge, kao i oni koji navode druge na zlouporabu droge.

U cilju suzbijanja kamatarenja Vlada predlaže oštrije kazne za lihvarske ugovore - zatvor od jedne do pet godina, dok bi se iznude i ucjene kažnjavale od jedne do pet ili, ako su nasilne i uz uporabu oružja, od tri do deset godina.

Premijer Ivo Sanader istaknuo je potrebu da se još više radi na ravnomjernom kažnjavanju počinitelja spomenutih i drugih kaznenih djela, a kako se, po riječima ministrice pravosuđa Ane Lovrin, više ne bi događalo da sudovi u pravilu izriču blaže kazne.

Izmjenama Kaznenog zakona Vlada predviđa smanjenje mogućnosti sudskog ublažavanja kazni, mlađim punoljetnicima mogla bi se također izreći kazna dugotrajnog zatvora počine li teška kaznena djela, a pooštreni su i uvjeti za izricanje uvjetne presude te produljeni rokovi zastare.

Pooštrile bi se i kazne za primanje i davanje mita u gospodarskom te službeničkom poslovanju, kao i kazne za napad na policajca, a uvjetni otpust ne bi se mogao odobriti prije odsluženja dvije trećine zatvorske kazne (iznimno polovica kazne).



Pisane vijesti