Vlada u mandatu ispunila i više nego je obećala u svom Programu

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/12 ozujka/Bozinovic_Davor.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u N1 Studiju uživo.

Kazao je da je Vlada u mandatu ispunila i više nego je obećala u svom Programu. "Imate naš program i ono na što smo se obvezali, a imate i listu svega onoga što smo ispunili. Neke stvari ćemo morati korigirati jer smo bili bolji od obećanog", naglasio je Božinović.
 
Rezultati u turizmu na rekordnim razinama
 
Rekao je da je Hrvatska postala veliko gradilište te istaknuo da su rezultati u turizmu na rekordnim razinama. Kazao je i da je Vlada vodila državu kroz krize, naglasivši da je teško zamisliti kroz što su sve morali proći da bi u pandemiji spasili hrvatski turizam.

"U 2020. smo bili na 50 posto od prethodne rekordne godina, već 2021. smo rušili rekorde kad govorimo zaradi.  To je sve proizvod, ne galame i buke, nego odluka da se popravi i unaprijedi standard hrvatskih ljudi", kazao je Božinović, dodavši da se uvijek može bolje i drugačije. Zato smo tu da unapređujemo stvari, poručio je. 
 
Osvrnuo se i na zagrebačku gradsku vlast, rekavši kako je drugačije kada nešto vode oni sa znanjem i iskustvom u odnosu na one koji nemaju ni jedno ni drugo.
 
Ministar je upitan i zašto se žurilo s prisegom novog glavnog državnog odvjetnika.
 
"Ta priča je puno puta ispričana. Ovo je proces koji se od početka vodi kako se treba voditi. Novi državni odvjetnik na dužnost će stupiti u svibnju", kazao je Božinović, dodavši da je tamo bio i on kao ministar resora koji surađuje s DORH-om.
 
Policija po zakonu surađuje s EPPO-om
 
Na pitanje kako policija surađuje s Uredom EPPO-a, ministar je rekao da policija svoj posao radi profesionalno, izrazivši uvjerenje da nijedno odvjetništvo ili USKOK nema primjedbi na njezin rad. Pojasnio je da po zakonu policija surađuje s državnim odvjetništvima, uključujući i Ured EPPO-a u Hrvatskoj. "Ta suradnja je opisana zakonom i provodi se u skladu sa zakonom. Vidjeli ste da se nitko nije žalio na postupanje policije i meni je to kao ministru satisfakcija", naglasio je.
 
Božinović je kazao kako je svima poznato koliko je Plenković utjecajan u europskim institucijama te da mu je nekad smiješno kad vidi i čuje koliko napadaju premijera.
 
Rekao je i da će se pitanje nadležnosti DORH-a i EPPO-a u slučaju Geodetskog fakulteta rješavati prema Uredbi, dodavši da policija uvijek radi po nalogu europskih istražitelja, kao što radi po nalogu državnih odvjetnika.
 
Neovisan i profesionalan rad hrvatske policije
 
"Oni rade svoj posao bez bilo kakve politike, da rade drugačije, to bi se vidjelo. Ono što je bitno za građane je da oni to vide. Vide da je ovo obnova kakvu Grad Zagreb nikad nije vidio u svojoj povijesti. Nama je u interesu da se nepravilnosti pravilno adresiraju i da se to riješi, ali ne želimo da se zbog tih pravnih pitanja, za koja ne znam jesu li krivi neki službenici, dekani, umanji ono što radimo. Nikad se nije obnavljalo više zgrada kulturne vrijednosti", poručio je Božinović.
 
Naglasio je da nema nikakve dimne zavjese te da građani mogu biti sigurni da policija radi neovisno i profesionalno. "Ako sam u išta siguran, u to jesam", zaključio je ministar.
 
Izvor: Vlada/N1
 

Pisane vijesti | Davor Božinović