Vlada u petak očekuje potpisivanje Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima javnih službi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_u_petak_ocekuje_potpisivanje_dodatka_temeljnom_kolektivnom_ugovoru_sa_sindikatima_javnih_sluzbi.jpg

Nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi, potpredsjednik Vlade Neven Mimica, izjavio je kako je Vlada u svojem posljednjem prijedlogu odustala od svega što zadire u osnovne plaće ili cijenu rada i zadržala se u okviru materijalnih prava i jednokratnih naknada. „Držimo da smo s time napravili vrlo jasne pomake ka kompromisu po pitanju interesa i položaja radnika u javnom sektoru te da smo vodili računa o financijskom stanju i financijskoj disciplini koju moramo očuvati“, rekao je Mimica.

„Dogovor na kraju u sadašnjem trenutku nije postignut. Mi smo za petak u 14:00 sati sazvali, ne više sljedeći krug pregovora o TKU, nego potpisivanje Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru u tekstu koji je Vlada predložila. Očekujemo razumijevanje, zajedničku odgovornost za sve ono što znači očuvanje sadašnjeg realno mogućeg trenutka u proračunu u odnosu na masu sredstava predviđenih za plaće, očekujemo u petak pozitivnu reakciju. Isto tako smo jasno naveli što su sljedeći koraci, ukoliko u petak potpisivanje ne donese ukupnog suglasnost svih sindikata. Nakon toga ćemo poštivati predviđenu zakonsku proceduru - proces mirenja, kao prilike za postizanje konačne suglasnosti, a ako to bude bez rezultata, na raspolaganju nam ostaje otkaz kolektivnog ugovora i donošenje uredbe Vlade o koeficijentima za utvrđivanje osnovne plaće, ako budemo primorani na to, pa ćemo kroz taj neželjeni instrument osigurati potrebno smanjivanje plaća“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić govorio je o dodatnim ustupcima na koje je Vlada pristala na temelju dogovora sa socijalnim partnerima, a radi se o članku koji uređuje naknade za prijevoz radnicima koji koriste osobni automobil i rade u više škola. Prihvaćeno je da se svima koji su opravdano koristili naknadu taj iznos refundira kao i do sada, u punom iznosu. S druge strane, izmijenili smo članak 6., rekao je Mrsić, tako da će zaposlenici koji su ostvarili 35 i više godina staža, a odlaze u mirovinu, imati pravo na jubilarnu nagradu. Također smo predvidjeli, s obzirom da su odredbe TKU i u granskim kolektivnim ugovorima doslovno prepisane, da je potrebno te granske ugovore uskladiti s potpisanim. Vlada se također približila zahtjevima pojedinih sindikata na način da je uveden članak 10. koji kaže da će se tijekom pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama razmotriti pitanje povrata materijalnih prava službenika i namještenika u javnim službama. Što se tiče sporazuma koji govori o dodacima na plaću u znanosti i obrazovanju, predložili smo sindikatima na koje se odnosi taj sporazum, tumačenje da će se ovaj dio koji se trebao isplatiti 1. srpnja ove godine, prebaciti na 1.1. 2013. i to pravno uređujemo. Vlada se obvezala donijeti uredbu o povišenju plaća učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu, dakle onu uredbu koja je istekla 2004. godine. To je Vlada predložila, a očekujemo i da ćemo do petka imati određene promjene, čekamo od socijalnih partnera da, kao i do sada, sudjeluju u kreiranju kolektivnog ugovora. To je zadnja linija obrane, mi moramo ostvariti uštedu, ti novci ne odlaze nikome i jednostavno ih nema, zaključio je ministar.

U ime sindikata govorila je Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske. Pregovore je nazvala teškim i iscrpljujućim, obilježenim ispadima pojedinih članova sindikata u medijima, osobnim razračunavanjima i političkim etiketiranjem, što je dodatno pojačalo neizvjesnost ishoda pregovora. Obje strane, smatra Ivezić, uložile su ogromne napore u iznalaženju najmanje štetnog rješenja, bez zadiranja u plaće. Dio sindikata, nažalost, nije odustao od svojih uvjeta, i sada smo u situaciji koja nije dobra. Drugi dio smatra da treba zadržati Temeljni kolektivni ugovor i da ne smijemo dopustiti da se zadire u plaće. I mi smo razmišljali o sporovima i tužbama, ali u ovoj situaciji stagnacije, sa 300.000 nezaposlenih, sa tisućama radnika koji ne primaju plaće ili ih primaju neredovito, zaključili su da nema kalkulacija i da je zaista prioritet zadržavanje plaća jer bi sve drugo bilo financijski pogubno za naše članove, istaknula je. Nada se da će svi uložiti dodatni napor, da će u petak svi sjesti i dostaviti prijedlog koji bi bio uvjet za potpisivanje kolektivnog ugovora. Neke smo stvari uspjeli izboriti, rekla je Ivezić, nije bilo samo „uzmi ili ostavi“, uspjeli smo izboriti regres za ovu godinu, obraniti institut minulog rada, izbacili sporazum kao predmet pregovora, prihvatili isplatu prosvjetnog dodatka s odgodom, ozakonjenje uredbe o koeficijentu za prosvjetne radnike. Ivezić naglašava da su naišli na razumijevanje Vlade za probleme po pitanju diskriminacije članova i nečlanova sindikata i dobili jamstvo Vlade da su spremni razgovarati i o tom pitanju, da su obranili institut prijevoza uz neke modifikacije usmjerene isključivo na zloporabe te institucije. Nada se da neće morati doći do mirenja, jer postupak mirenja do sada nikad nije polučio rezultate i boji se da ako se spor ne riješi uspješno, da će netko morati preuzeti odgovornost za sve radnike u javnim službama.

Vilim Ribić je za sutra najavio konferenciju za tisak.



Pisane vijesti