Vlada: U proračunu više novca nego lani

U prvih šest mjeseci ove godine u državni se proračun 'slilo' 7,2 posto ili 2,7 milijardi kuna više novca nego u isto vrijeme lani, istaknuto je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2005.

ZAGREB,4. kolovoza(Hina) - U prvih šest mjeseci ove godine u državni se proračun 'slilo' 7,2 posto ili 2,7 milijardi kuna više novca nego u isto vrijeme lani, istaknuto je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2005.

Te brojke govore o uspješnosti izvršenja proračunskih prihoda, te o rastu gospodarskih aktivnosti, posebno o oporavku u drugom tromjesečju, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Vidljiv je nastavak trenda gospodarskog rasta jer i podaci za srpanj govore o daljnjem ubrzanom rastu prihoda proračuna, kazao je Sanader, dok je ministar financija Ivan Šuker najavio da će se pravi efekti vidjeti kada budu poznati i stignu prihodi za kolovoz.

Državna je riznica sva plaćanja proračuna uredno izvršila, a deficit od 4,8 milijardi kuna u cijelosti je financiran na domaćem tržištu. Financiranje deficita do kraja godine, najavljeno je, također će biti s domaćeg tržišta.

Zaduživanje na domaćem tržištu istodobno je utjecalo na smanjenje vanjskog duga na ispod 10 posto godišnjeg rasta, što je najmanji godišnji rast vanjskog duga unatrag tri godine, kazao je premijer.

Ministar financija Ivan Šuker naglašava da su prihodi proračuna u prvih šest mjeseci iznosili 39,6 milijardi kuna, pri čemu su prihodi od poreza povećani 6,2 posto i iznosili su 23,14 milijardi kuna.

Vlada je prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2006. do 2008., prema kojima će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine iznositi 3,7 posto, dok će u idućim godinama ubrzati s 4 posto u 2006. na 4,3 posto u 2008.

Vlada tako procjenjuje da bi BDP po glavi stanovnika sa sadašnjih 6220 eura trebao porasti na 8250 eura u 2008.

Inflacija bi trebala ostati niska, pri čemu bi vanjski dug, s 82,1 posto BDP-a lani postupno trebao biti smanjivan na 77,7 posto BDP-a u 2008.

Do te godine Vlada planira daljnje smanjenje deficita opće države s ovogodišnjih 4,2 posto na 2,8 posto BDP-a.

Razina vanjskog duga bi trebala ostati ispod 80 posto, kaže Sanader. Za 2006. bi dug trebao iznositi 25,5 milijardi eura, a 2008. 28,7 milijardi eura što bi iznosilo 77,7 posto BDP-a.

Premijer Sanader je istaknuo da će investicije iz proračuna i u idućim godinama iznositi oko 7 posto BDP-a što Hrvatsku svrstava među zemlje s najvišom stopom investicija iz proračuna u odnosu na zemlje EU i zemlje kandidate.

Zdravstvo, mirovinski sustav, znanost te reforma pravosuđa i dalje su Vladini prioriteti, kazao je Sanader.



Pisane vijesti