Vlada: u Sabor upućeno šest EU zakona

ZAGREB,26. veljača 2009.(Hina) - Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila šest zakonskih prijedloga koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU.



Predloženim zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju kani se, među inim, spriječiti hiperinflacija visokih učilišta i studijskih programa koja bi negativno utjecala na kvalitetu sustava - u protekle tri godine osnovana su čak 24 nova visoka učilišta, a s izvođenjem je započelo više od 250 novih studijskih programa.

Zakonom se predviđa snaženje uloge Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja bi, kao neovisno stručno tijelo, definirala postupke vanjskog osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Predloženi zakon o nedopuštenom oglašavanju u Hrvatskoj više, po riječima ministra gospodarstva Damira Polančeca, neće biti dopušteno zavaravajuće oglašavanje, dok će ono usporedno biti strogo kontrolirano. Pod zavaravajućim oglašavanjem proizvoda smatrat će se ono zbog kojega netko može doći u zabunu i donijeti lošu poslovnu odluku.

Saboru je upućen i konačni prijedlog zakona o općem upravnom postupku, koji je, uz prijedlog zakona o plaćama državnih službenika koji je prošao prvo saborsko čitanje, posljednji planiran za podizanje razine učinkovitosti državne uprave i njezine komunikacije s građanima.

Zakonom se, među ostalim, uvodi načelo "one stop shop", odnosno jedinstveno upravno mjesto na kojemu bi građani, putem komunikacije samo s jednim tijelom javne vlasti, mogli doći do upravnog rješenja čije bi donošenje inače zahtijevalo postupanje nekoliko tijela.

U paketu usklađivanja u saborsku su proceduru upućene i izmjene zakona o elektroničkoj trgovini, o obveznim osiguranjima u prometu, te o preuzimanju dioničkih društava.



Pisane vijesti