Vlada u sabor uputila zakon o popisu birača

Popisi birača ubuduće će se voditi isključivo u elektronskom obliku, jedinstvenom na cijelom području države, a građani će uvid u popis birača moći ostvariti tijekom cijele godine - predviđa to novi zakon o popisu birača, prijedlog kojega je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Popisi birača ubuduće će se voditi isključivo u elektronskom obliku, jedinstvenom na cijelom području države, a građani će uvid u popis birača moći ostvariti tijekom cijele godine - predviđa to novi zakon o popisu birača, prijedlog kojega je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Diplomatske misije i konzularni uredi obavljale bi prethodnu registraciju birača koji će glasovati na njihovu području - za birače bez prebivališta u Hrvatskoj, birače s prebivalištem u Hrvatskoj koji trajnije borave u inozemstvu, te za one bez prebivališta u Hrvatskoj koji će se na dan izbora zateći u državi.

Registracija bi se morala obaviti najkasnije 14 dana prije izbora.

Birači koji se ne nađu u izvatcima zaključenih i potvrđenih popisa birača dostavljenima na biračka mjesta mogli bi na dan izbora dokazivati pravo na glasovanjem potvrdom nadležnog tijela koje vodi popis birača.

Potvrde im mogu izdati diplomatske misije ili konzularni uredi na čijem području žele glasovati, a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava i upisa u popis birača.

Biračima bi se omogućilo i da, na temelju posebne izjave, u popis birača upišu i podatke o svojoj nacionalnosti.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić predstavio je i konačni tekst izmjena Zakona o primopredaji vlasti, kojim će se model primopredaje vlasti na državnoj razini primijenjivati i na lokalnoj razini, te se, tvrdi, depolitizira i profesionalizira državna uprava.

Osnovna novina zakonskih izmjena odnosi se na obvezu da nakon parlamentarnih izbora, već ovih u studenome, zamjenici tajnika Vlade, tajnici ministarstva, pomoćnici ministara i predstojnici Vladinih ureda moraju staviti mandat na raspolaganje novoj Vladi.

Svi spomenuti nastavljali bi obavljati svoje dužnosti dok se na temelju natječaja ne imenuju službenici na ta radna mjesta.



Pisane vijesti