Vlada u Sisku: Izmjene deviznog zakona u sabor

Vlada je na današnjoj sjednici u Sisku odlučila Saboru na donošenje uputiti prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju čijom će primjenom početkom 2009. prestati vrijediti restriktivne odredbe Zakona o deviznom poslovanju, među kojima i ograničenje unosa i iznošenja gotovine.

SISAK, 26. listopada 2006. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici u Sisku odlučila Saboru na donošenje uputiti prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju čijom će primjenom početkom 2009. prestati vrijediti restriktivne odredbe Zakona o deviznom poslovanju, među kojima i ograničenje unosa i iznošenja gotovine.

Liberalizacija će se provoditi u tri faze, a potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja postići će se početkom 2009., najavio je ministar financija Ivan Šuker.

Zakon će već u prvoj fazi omogućiti strancima kupovanje vrijednosnih papira HNB-a i Ministarstva financija preko stranih brokera, dok će hrvatski građani u inozemstvu moći kupovati vrijednosnice putem stranih, a ne samo domaćih brokera.

Taj je zakonski tekst dio usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, a u tom su paketu i prijedlozi zakona o pružanju usluga u turizmu kojim se želi suzbiti zapošljavanje na crno i siva ekonomija te zaštititi korisnike usluga. Njime je predviđeno da turističke usluge mogu davati javne ustanove koje upravljaju nacionalnim parkovima i lječilištima, te da turistički vodiči mogu biti i strani državljani iz zemalja EU.

Vlada je danas, na prijedlog potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, prihvatila predložene izmjene uvjete kredita za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja. Tim izmjenama Vlada je braniteljima odobrila reprogram kredita koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje tijekom 1999. i 2000. plasirao putem Hrvatske poštanske banke i tadašnje Varaždinske banke, odnosno sadašnje Zagrebačke banke-Regionalni centar Varaždin. Ujedno se hrvatskibranitelji, korisnici tih kredita, izjednačavaju s korisnicima kredita po kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika HV-a plasiranih putem HBOR-a. Vlada, naime, predlaže da se i braniteljima koji su koristili kredite za zapošljavanje i samozapošljavanje preko dviju navedenih banaka rok otplate tih kredita produži na 20 godina, uključujući poček od 5 godina, a za vrijeme otplate ne bi se obračunavala kamata.

Tako bi se reprogramirala dospjela i nedospjela potraživanja (glavnica uvećana za redovnu kamatu) počevši od 1. srpnja ove godine. Reprogram bi obuhvatio i hrvatske branitelje, korisnike kredita, protiv kojih je pokrenut ovršni postupak, ili su im krediti zbog neredovite otplate otkazani, te su protiv njih pokrenute sudske tužbe. Uvjet za to je da su kredit iskoristili namjenski, te da su prethodno podmirili nastale troškove sudskog postupka.

Vlada je donijela i zaključak o predaji gradiva nastalog radom Vlade Narodne Republike Hrvatske i Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske u razdoblju od 1945. do 1990. Hrvatskom državnom arhivu.

Premijer je nakon otvorenog dijela sjednice uručio ček na 5200 eura predstavnicima Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja, u iznosu koji je dobio u sklopu međunarodne nagrade Vittorino Colombo prošle subote u Milanu.

Današnja vladina sjednica u Sisku 18. je po redu koja je održana izvan Zagreba i, kako je rekao premijer Sanader, potvrđuje da je Vlada opredijeljena za ravnomjeran razvoj čitave zemlje.



Pisane vijesti