Vlada u strateške projekte uvrstila Autokamp Punta nova na Pagu i hotel Park u Rovinju

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/rujan/28 rujna/12.jpg

Ministar Kliman: „Uspjeli smo u šest mjeseci donijeti ove dvije povijesne odluke u našem sustavu investiranja“; Predsjednik Vlade: „Riječ je o sjajnim investicijama. Drago mi je da smo surađivali kao tim i sad vidimo rezultate“.

Na današnjoj 41. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Zaključak o prioritetima Vlade Republike Hrvatske u djelovanju u institucijama Europske unije tijekom slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da će za Hrvatsku posebno važne biti mjere vezane uz gospodarski rast, povećanje ulaganja i kreiranje novih radnih mjesta, posebno za mlade te provedba strukturnih reformi i povećanje konkurentnosti.
 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar predstavio je Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016. - 2020.). „Donošenjem ovog Programa, koji proizlazi iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, ostvaruju se pretpostavke za korištenje 85 milijuna eura iz Europskih socijalnih fondova za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja“, kazao je ministar Šustar. Planira se izrada novih sektorskih kurikuluma, jačanje modela učenja temeljenog na radu, unaprjeđenje sustava osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kao i sustav trajnog profesionalnog razvoja nastavnika te podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja.
 
Donesena je Odluka o proglašenju projekta „Autokamp Punta nova – Eko Kamp Nove“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestio je da je vrijednost ukupnih troškova Autokampa Punta Nova 139.294.692,00 kuna, a investitor je Nova Camping. Lokacija realizacije projekta je Općina Povljana na otoku Pagu. Realizacijom Autokampa Punta Nova doprinijeti će se unaprjeđenju gospodarskih djelatnosti i stvaranju dodane vrijednosti kroz uređenje 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, 4 sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica ukupnog smještajnog kapaciteta 2.200 ljudi te će se stvoriti uvjeti za zapošljavanje 20 stalno zaposlenih i do 145 sezonski zaposlenih. Predviđa se indirektno zapošljavanje još 40 zaposlenika u objektima koji će biti dati u najam za obavljanje trgovačko-uslužnih djelatnosti. Autokamp Punta Nova uz navedene sadržaje dodatno uključuje ugostiteljske i trgovačke sadržaje, vodeni park, wellness, sportsku dvoranu i sportske terene. Ministar Panenić naveo je i ključne preduvjete za pripremu i provedbu projekata, i to: rješavanje statusa postojeće nerazvrstane pristupne ceste, postupak parcelacije dvije katastarske čestice, obje u općini Povljana i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom sukladno propisima Republike Hrvatske.
 
Ministar gospodarstva Tomislav Panenić predstavio je i Odluku o proglašenju projekta „Hotel Park 5*, Rovinj“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, kazavši da vrijednost ukupnih troškova projekta iznosi 539.000.000,00 kuna, a investitor je trgovačko društvo Maistra d.d. iz Rovinja. Projekt Hotel Park uključuje zamjenu postojeće građevine hotela Park 3* s izgradnjom luksuznog turističkog objekta kategorije 5*. Predviđa se cjelogodišnje poslovanje hotela kapaciteta 209 smještajnih jedinica, od čega 190 ekskluzivnih soba veličine 40 m2 i 20 apartmana veličine od 60 do 100m2 (ukupno oko 500 ležajeva), od kojih će veliki dio imati vanjski mali privatni bazen. Novi Hotel Park će uz smještaj najviše kategorije nuditi i dodatne sadržaje u Wellness i SPA centru s vanjskim i unutarnjim bazenima, kongresno-koncertnim dvoranama i ostalim prostorima za pružanje usluga visoke razine kvalitete. Realizacijom projekta Hotel Park očekuju se otvaranje 85 novih radnih mjesta te značajni dugoročni pozitivni direktni i indirektni multiplikativni učinci na gospodarstvo Grada Rovinja, Istarske županije i Hrvatske u cjelini.

Ministar turizma Anton Kliman zahvalio je potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu koji je bio na čelu Povjerenstva za strateške investicijske projekte. „Uspjeli smo otkočiti procese u ovih šest mjeseci i donijeti dvije povijesne odluke u našem sustavu investiranja. Projekti su stajali nekoliko godina“, kazao je ministar Kliman.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov također se zahvalio ministrima koji su sudjelovali u radu Povjerenstva za strateške investicijske projekte. „Povjerenstvo je bilo jedno pravo operativno tijelo. Kada se usporedi posao u ovih šest mjeseci i prethodne dvije-tri godine, bilo je zaista za ne prepoznati“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković istaknuo je kako je riječ o sjajnim investicijama. „Drago mi je da smo surađivali kao tim i sad vidimo rezultate“, zaključio je.

Između ostalog, prihvaćeno je Prvo izvješće o provedbi Plana ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 25. rujna 2015. do 31. srpnja 2016. godine te Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2015. godinu.
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade