Vlada: Ubrzati stečajne postupke

Ubrzanje stečajnih postupaka, posebice u prvoj fazi kad se odlučuje da li će do stečaja doći ili ne, te jača zaštita radničkih prava, neke su od novina koje je Vlada predložila izmjenama Stečajnog zakona.

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Ubrzanje stečajnih postupaka, posebice u prvoj fazi kad se odlučuje da li će do stečaja doći ili ne, te jača zaštita radničkih prava, neke su od novina koje je Vlada predložila izmjenama Stečajnog zakona.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt podsjeća da do sada nije bilo roka za završetak stečajnog postupka, pa je trajao i po nekoliko godina, nije bilo rokova za rješenje po žalbi za drugostupanjski sud, kao ni za izradu stečajnog plana.

Vlada sada predlaže da prethodni postupak završi u roku od tri mjeseca, da drugostupanjski sud mora riješiti žalbu u roku 60 dana, a stečajni se plan mora izraditi u roku šest mjeseci od donošenja odluke o pokretanju stečaja.

Kad je riječ o zaposlenicima, Vlada predlaže da se zaposlenici s cjelokupnim potraživanjem razvrstavaju u prvi isplatni red, te da na temelju popisa stečajnog upravitelja, kao i svi drugi vjerovnici, osobno moraju prijaviti svoje tražbine.

Novine se predlažu i u pogledu stečajnih upravitelja - to bi mogla biti svaka fizička osoba s visokom stručnom spremom i položenim stručnim ispitom.

Listu upravitelja, umjesto predsjednika Visokog trgovačkog suda, utvrđivao bi ministar pravosuđa, a novina je da se predviđaju razlozi za skidanje s liste.

Izmjenama, koje su upućene u prvo saborsko čitanje, preciznije se određuje i nesposobnost plaćanja kao uvjet za otvaranje stečaja. Dužnik bi se smatrao nesposobnim za plaćanje ako ima evidentirane nepodmirene obveze na bilo kojem svom računu duže od 60 dana.

Vlada je Saboru na donošenje poslala zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, temeljem kojega bi se pravo javnog prijevoza dobivalo temeljem koncesije, a nakon provedenog javnog natječaja.

Za državne linije natječaj bi raspisivala Agencija za obalni linijski promet, za županijske županijsko poglavarstvo, a za lokalne općinsko, odnosno gradsko poglavarstvo.

Vlada je potvrdila odluku Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja da se trećina neto dobiti Fonda raspodjeli na način da se 40 posto sredstava uloži u fond za stipendiranje branitelja i njihove djece, a 60 posto u Zakladu hrvatskih branitelja za životno osiguranje, zdravstvenu skrb i pomoć hrvatskim braniteljima.

Fond trenutno, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, raspolaže s 2,1 milijardu kuna.

Kosor je najavila i skoro rješenje problema naknade prijevoza za djecu koja putuju na liječenje i terapije.

Vlada je donijela smjernice za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom, a one definiraju ciljeve, tko i zašto treba dobiti metadon, tko je ovlašten za određivanje indikacije za primjenu metadona i raspon preporučenih doza.

Vlada je utvrdila i plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, temeljem kojega bi u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona.

Sudjelovanje hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu Vlada će pomoći sa 14,7 milijuna kuna namijenjenih Hrvatskom olimpijskom odboru, a za pokriće dijela troškova Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica na Sljemenu odobrila je milijun kuna.



Pisane vijesti