Vlada ukida oko sto sudova, građanima uštede zbog ubrzavanja procesa

Slika /Vijesti/2014/Rujan/18 rujna/DSC_6324.jpg

Broj općinskih sudova smanjuje se sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22, a općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22. Izravne uštede vidjet će se kroz neko vrijeme, ali će se dogoditi i one „neizravne“, a to su uštede za građane zbog ubrzavanja procesa

Na današnjoj 183. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Nacrt prijedlog zakona o energetskoj učinkovitosti, čiji je razlog donošenja usklađivanje s direktivama Europske unije. Cilj je određivanje i postizanje ušteda neposredne i primarne energije i to primjenom mjera energetske učinkovitosti, a sve kako bi se dostigao cilj povećanja energetske učinkovitosti Europske unije za 20% do 2020. godine i olakšao put daljnjim poboljšanjima energetske učinkovitosti nakon 2020. godine.  Ministar je kazao da se time uređuje postupanje javnog sektora u ugovaranju energetske usluge, čime se stvaraju preduvjeti da država preuzme ulogu pružanja primjera za stvaranje tržišta za energetske usluge. Isto tako, stvaraju se preduvjeti da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital, te da se pokrene investicijski ciklus bez dodatnih troškova države. „Ovim Zakonom uređujemo dva instituta, koji imaju utjecaj na vlasnike stanova u višestambenim zgradama, a to je jedno od ključnih pitanja za javnost. To su energetska usluga i energetska obnova zgrada“, kazao je ministar i pojasnio da se oba instituta uređuju na način da je  za sklapanje ugovora potrebna natpolovična suglasnost suvlasnika zgrade, a ne kao što je do sada bilo, svih suvlasnika zgrade. „Drugim riječima otvorili smo vrata, točno definirali što je energetska usluga, što energetska učinkovitost i omogućili energetsku učinkovitost u višestambenim zgradama“, rekao je ministar Vrdoljak i dodao da će se donošenjem ovoga Zakona stvoriti uvjeti za postavljanje ciljeva, usvajanja mjera za smanjenje potrošnje energije i mehanizama za poticanje energetske učinkovitosti kroz institucionalne, financijske i druge okvire za uklanjanje prepreka koje sprečavaju razvoj tržišta energetske učinkovitosti.

U Hrvatski sabor upućeni su i Konačni prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova, kao i Konačni prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je podsjetio na čitav niz predradnji koje su morale biti napravljene da bi se navedeni zakoni mogli provesti. Radi se o informatizaciji sustava, projektima e-Spis i e-Predmet, koji će svakom građaninu omogućiti da u bilo kojem trenutku može vidjeti što se događa s njegovim predmetom, a sve se umrežuje i sa sustavom e-Građana, kao i Poreznom upravom. Nadalje, spomenute predradnje uključivale su nalaženje rješenja za nekretnine u koje će se smjestiti neki od sudova i državnih odvjetništava.

„Živimo u doba moderne tehnologije i komunikacije, Hrvatska danas drugačije izgleda i treba i drugačiju mrežu sudova“, kazao je ministar Miljenić i naveo da se broj općinskih sudova smanjuje sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22, a općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22. „Moramo biti svjesni da je Hrvatska mala zemlja te smo dosad imali preveliku i prekrupnu mrežu koja nas je i skupo koštala“, istaknuo je i obrazložio da će se izravne uštede vidjeti kroz neko vrijeme, ali će se dogoditi one „neizravne“, a to su uštede za građane zbog ubrzavanja procesa. Naime, samo kroz dosezanje prosjeka Europske unije u dužini trajanja procesa građanima će u džepovima ostati 2 milijarde kuna kamata. Iako se građanima u dostupnosti pravosudnih tijela ništa neće promijeniti, reorganizacija vodi  prema većoj mobilnosti, odnosno protoku spisa. Sljedeća  razina, koja se prvi puta uvodi, kolanje je žalbenih spisa tako da se postupno uvodi nadležnost svih županijskih sudova za područje cijele Hrvatske. „Ovo je nešto što se ne može provesti jednostrano“, rekao je ministar zahvalivši se sudbenoj vlasti na odličnoj suradnji riječima: „Ako se nastavi ova sinergija koju smo postigli, imat ćemo puni uspjeh!“

„Osim rokova, ljudima su ključne presude, a kvaliteta tih presuda uvijek će ovisiti o kvaliteti sudaca i izboru sudaca, na što ni vi ni ja nemamo nikakav utjecaj i to javnost treba znati“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. „Kad nas netko pita u kakvom je stanju pravosuđe, moj je odgovor da ovo što sada radimo naš maksimum, ali ni on ne ide bez suradnje, jer je i to u nekoj mjeri moguće opstruirati“, ocijenio je premijer i naglasio: „Skrećem pozornost javnosti da su ovlasti izvršne vlasti prema hrvatskom Ustavu u pravosuđu jako male. Ovo je maksimum, više od toga ne ide. Mi niti biramo suce, niti odlučujemo u postupcima, niti ćemo birati buduće suce. To rade tijela koja su potpuno neovisna od izvršne vlasti i dnevne politike. Sustav je postavljen na takav način.“

Ministar Miljenić dodatno je pojasnio da brojčani pokazatelji ukazuju na to da je situacija danas bolja nego što je bila jučer i da se stalno popravlja, ali mora biti zajedničke suradnje. „Mi možemo dati uvjete, promijeniti zakon, ali provedba ne smije biti naša niti u to smijemo ulaziti“, istaknuo je.

Premijer Milanović zaključio je raspravu riječima: „Smatrat ću da se stvari sređuju kada se na ljestvici država članica Vijeća Europe počnemo dizati s dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas kažnjava Europski sud za ljudska prava. Tada ću smatrati da se stvari pomiču“.  Istaknuo je da su naše presude prečesto predmet revizija na Europskom sudu za ljudska prava i to je nešto na čemu trebaju raditi svi koji na to imaju utjecaj. „Puno puta to treba ponoviti da bi javnost shvatila koje su granice ovlasti hrvatske Vlade, ove i svake buduće“, zaključio je. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu. „Treba reći da svakim danom imamo sve veći broj novih droga na tržištu koje su, nažalost, sve jeftinije i dostupnije djeci“, uvodno je kazala potpredsjednica Vlade Opačić i dodala da, iako u 2013. nije bilo više od tri osobe koje su zbog toga našle u sustavu liječenja, puno je više kaznenih i prekršajnih prijava. Pritom je istaknula je da policija dobro odradila svoj posao, o čemu svjedoči podatak da je skoro 10 posto više zaplijenjene droge u odnosu na 2012. godinu. Naposljetku je naglasila da borba protiv droge zahtijeva multidisciplinarni pristup u kojem zajednički moraju djelovati sustavi obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, socijalne skrbi, policije. „Poseban naglasak moramo staviti na edukaciju u kojoj moramo svi zajednički sudjelovati, od obrazovnog sustava do nas roditelja koji moramo svaki dan svojoj djeci ukazivati na opasnosti novih droga koje se pojavljuju“, zaključila je ministrica Opačić.

Također, na sjednici je donesena Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.
 
 

Pisane vijesti

Dokumenti