Vlada: ukloniti prepreke izravnim ulaganjima

ZAGREB, 29. travnja 2010.(Hina) - Hrvatska je Vlada danas osnovala povjerenstvo za identifikaciju prepreka za izravna ulaganja i izradu plana njihova uklanjanja, a izmjenom uredbe o unutarnjem ustroju Ministarstva zaštite okoliša ustrojila i poseban ured za koordinaciju, nadzor i ubrzanje dobivanja dozvola za investicije.

U okviru mjera za provedbu programa gospodarskog oporavka Vlada je prihvatila informaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o novoj mjeri aktivne politike zapošljavanja - stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje za rad).

Tom će mjerom biti obuhvaćeno 1.400 osoba, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač navodi da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno oko 14.500 mladih bez radnog iskustva.

Nova mjera pak treba pomoći stručno osposobljavanje mladih kod poslodavaca, njome će biti obuhvaćeni mladi od obrtničkih zanimanja, sa srednjom, pa i višom stručnom spremom.

Za to će sklapati ugovor o stručnom osposobljavanju, a predviđeno je da se poslodavcu nadoknadi iznos za poreze i doprinose, a osobama na osposobljavanju omogućilo bi se stjecanje određene naknade.

Vlada je osnovala i povjerenstvo za identificiranje prepreka za izravna ulaganja i izradu plana njihova uklanjanja, a u njemu će biti državni tajnici i predstavnici nekoliko ministarstava, ravnatelji agencija, nevladinih organizacija, kao što su HUP ili HGK, lokalne samouprave.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će vezano za program gospodarskog oporavka ministarstva sljedeći tjedan završiti razradu, pa će se znati i rokovi i opseg poslova u provedbi programa.

Vlada neće moći sama u tom projektu, neće moći ako bude ostavljena sama i na čistini, kazala je Kosor koja je odlučno demantirala neke, kako je rekla, neistinite napise da je Vlada programom "udarila" na umirovljenike i djecu.

Ni u jednoj točki programa ne govori se o umirovljenicima, već o povlaštenim mirovinama i poboljšanju sustava. Ne govori se ni o bilo kakvom udaru na 'običnog' umirovljenika, pogotovo ne o djeci, naglasila je.

Nismo dirnuli ni jednu lipu dječjeg doplatka ni rodiljnih naknada, ni u rebalansima prošle godine, ni u proračunu za ovu i ne namjeravamo to učiniti ma kako teško bilo, kazala je Kosor.

Vlada je otvorena za sve prijedloge. Ali, ako se želi ostvariti program "nije prihvatljiva nepodnošljiva lakoća kritiziranja", naglasila je premijerka.

"Svi koji mogu i žele pomoći neka pomognu u ostvarenju programa gospodarskog oporavka, a koji ne žele, neka nam barem ne podmeću klipove pod noge", poručila je.

Vlada je danas uredbom propisala kako će se izračunavati indeks razvijenosti, a na temelju kojega će se moći kategorizirati teritorijalne jedinice i utvrditi u kojima je prosjek razvijenosti manji od 75 posto državnog prosjeka.

Općine, gradovi ili županije ispod tog prosjeka bit će uvrštene u tzv. potpomognuta područja, kazao je ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić.



Pisane vijesti