Vlada uputila Saboru prijedlog za imenovanje četiri člana Upravnog vijeća Hine

Hrvatska je Vlada danas Saboru predložila da Srećka Lipovčana, Aleksandra Adlera, Gordanu Carević i Damira Pavunu imenuje članovima Upravnog vijeća Hine.

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska je Vlada danas Saboru predložila da Srećka Lipovčana, Aleksandra Adlera, Gordanu Carević i Damira Pavunu imenuje članovima Upravnog vijeća Hine.

Na prijedlog ministra kulture Bože Biškupića, Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice predložila imenovanje Srećka Lipovčana iz reda stručnjaka za medije, Aleksandra Adlera iz reda ekonomsko-financijskih stručnjaka, Gordanu Carević iz reda pravnih stručnjaka, a Damira Pavunu kao informatičkog stručnjaka.

Srećko Lipovčan sveučilišni je predavač, urednik i nakladnik, koji u svojoj biografiji navodi da je kao profesionalni novinar i publicist od 1962. u raznim pisanim medijima i na radijskim postajama objavio više od 1500 novinarskih i publicističkih tekstova.

Aleksandar Adler zadnjih osam godina zaposlen je u tvrtki Ledo (članici koncerna Agrokor), gdje već šest godina radi na mjestu rukovoditelja marki (brand manager) u Odjelu marketinga.

Gordana Carević od 2002. do 2006. radila je u Upravi za normativne i upravno-pravne poslove pri Ministarstvu kulture, a od svibnja prošle godine na radnom je mjestu voditelja pravne službe u ansamblu Lado.

Damir Pavuna direktor je i vlasnik informatičke tvrtke Integra.

Mandat članova Upravnog vijeća je četiri godine, a prema Zakonu o Hini Upravno vijeće ima pet članova, koji se imenuju iz reda medijskih, ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka te iz reda zaposlenika.

Za petog člana Upravnog vijeća, iz reda Hininih zaposlenika, Vlada je ranije Saboru za imenovanje predložila Vladimira Lulića, kojega je predložilo Radničkog vijeća Hine.

Na javni poziv Vlade za imenovanje četiri člana Upravnog vijeća pristigle su 22 prijave, a rok za prijavu istekao je 27. prosinca.

Javni poziv Vlada je raspisala 12. prosinca, nakon što je Hrvatski sabor 1. prosinca razriješio četvero članova Upravnog vijeća Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana.

Vlada je njihovo razrješenje zatražila jer su 12. listopada, bez petog člana Vijeća iz reda zaposlenika, na četverogodišnji mandat izabrali novu ravnateljicu Smiljanku Škugor Hrnčević. Time su, po ocjeni Vlade, eliminirali mogućnost da zaposlenici kažu svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja, a premijer Ivo Sander to je nazvao "demokratskim deficitom".

Nova ravnateljica dužnost je od dotadašnjeg ravnatelja Mirka Bolfeka preuzela 1. siječnja.



Pisane vijesti