Vlada uputila u Sabor prijedlog novog zakona o ekološkoj proizvodnji

ZAGREB, 28. listopada 2010.(Hina) - Interes za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je u znatnom porastu, u Hrvatskoj su te površine povećane sa 51 hektara 2002. godine na više od 20 tisuća hektara u ovoj godini i više od tisuću proizvođača, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog novog zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Ti su proizvodi na tržištu vrlo traženi, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković ističući da se predloženim zakonom regulira i označavanje ekoloških proizvoda kako bi se spriječile zloporabe i kupci zaista dobili ekološki proizvod.

Tako se predloženim zakonom propisuju uvjeti pod kojima se mogu koristiti pojmovi "organski", "biološki", "ekološki" te skraćenica "eko" i "bio", a za proizvode koje nose te pojmove definira korištenje kodnog broja kontrolnog tijela i znaka ekološkog proizvoda.

Predloženim će se zakonom, kako je istaknuto, proizvođačima u Hrvatskoj omogućavaju isti uvjeti za proizvodnju koje imaju proizvođači u EU te stvaraju uvjeti za plasman ekoloških proizvoda na tržište EU.

Vlada je danas izviještena o izradi analize i odabiru ciljanih tržišta za direktnu promociju Hrvatske kao poslovne destinacije i izvoznih potencijala hrvatskog gospodarstva.

Za to je izrađena dubinska analiza hrvatskog izvoznog potencijala, a ta će analiza, ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač, pomoći u kreiranju sustavnih mjera za snažniju promociju hrvatskog gospodarstva te kao podloga za uspostavu proaktivne i učinkovite gospodarske diplomacije.

Analiza navodi podsektore koji imaju komparativne prednosti, ali ukazuje i na one koji još trebaju poraditi na konkurentnosti, a tu su primjerice proizvodnja strojeva za posebne namjene, proizvoda od drva, pluta, itd.

Analiza je pokazala i da veliki potencijal rasta imaju tzv. zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), kao i zemlje Sjeverne Amerike.

Vlada je s današnje sjednice Saboru u treće čitanje uputila prijedloge ovršnog zakona i zakona o javnim ovršiteljima, a temeljem njih ovrhe od početka 2012. neće više provoditi sudovi već javni ovršitelji.

Ti zakoni predstavljaju reformu ovršnog zakonodavstva, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i navodi kako bi ovrhe trebale biti brže i učinkovitije.

U drugo je čitanje upućen prijedlog izmjena zakona o područjima i sjedištima sudova koji je nastavak racionalizacije mreže sudova pa bi spajanjem nekih sudova broj županijskih sudova bio smanjen sa 21 na 15, a broj trgovačkih sudova sa 13 na sedam.

Većina točaka današnje sjednice Vlade bila je vezana uz program gospodarskog oporavka, a premijerka Jadranka Kosor navodi kako je su u provedbi tog programa u listopadu primjerice doneseni kriteriji za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, smjernice ekonomske i fiskalne politike 2011.2013., itd.

Najavila je i da će Vlada nastojati vrlo brzo predložiti državni proračun za 2011.

Intenzivne pripreme na prijedlogu proračuna traju, kazala je premijerka podsjećajući i da će Vlada uz prijedlog proračuna predložiti i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.



Pisane vijesti