Vlada uputila u Sabor prijedlog novog zakona o zaštiti okoliša

Novim zakonom o zaštiti okoliša dosljedno se provodi načelo da onečišćavač plaća troškove nastale onečišćavanjem okoliša, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru u prvo čitanje upućen prijedlog novog zakona o zaštiti okoliša.

ZAGREB, 19. travnja 2007. (Hina) - Novim zakonom o zaštiti okoliša dosljedno se provodi načelo da onečišćavač plaća troškove nastale onečišćavanjem okoliša, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru u prvo čitanje upućen prijedlog novog zakona o zaštiti okoliša.

Novi je zakon, ističe premijer Ivo Sanader, poštivao dva načela - usuglašenosti s EU i zaštite hrvatskih posebitosti, odnosno očuvanja hrvatskog prostora.

Novi zakon veći značaj u zaštiti okoliša daje javnosti, te uređuje i način provedbe postupaka, utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za postrojenja, te precizira da se rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš i objedinjenim uvjetima zaštite okoliša obvezno utvrđuju podatci o najpovoljnijem tehničkom odnosno tehnološkom rješenju za postrojenje.

Objedinjeni uvjeti zaštite okoliša koje sadrži uporabna dozvola za postrojenje utvrđivali bi se na rok od pet godina od pravomoćnosti uporabne dozvole, a Ministarstvo bi svakih pet godina razmatralo i ako je potrebno dopunjavalo objedinjene uvjete.

Izmjenama Zakona o humanitarnom razminiranju Vlada je predložila i da policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu mogu ulaziti u minirano i minski sumnjivo područje radi obavljanja hitnih intervencija, te da slijedom toga imaju prava koja imaju pirotehničari s osnove invalidnosti i smrti.

Vlada je prihvatila i projekt resocijalizacije ovisnika o drogama za provedbu kojega je u ovoj godini u proračunu osigurano 10,6 milijuna, a iduće će biti osigurano 11,7 milijuna kuna.

Vlada je odlučila da u ovoj godini na domaćem tržištu goriva udio biogoriva iznosi 0,9 posto, što je za biodizel količina od 22 tisuće tona,

Sukladno odluci Vlade 28. travnja u Hrvatskoj će se obilježavati kao "Nacionalni dan zaštite na radu".

U razdoblju od 1999. do 2006. prosječno se dogodi između 22.000 i 25.000 ozljeda godišnje, od kojih oko 800 teških, a broj smrtnih ozljeda varirao je od 21 u 1999. do 46 u prošloj godini, od čega polovica otpada na graditeljstvo.

U tom su razdoblju registrirana i 153 slučaja profesionalnih bolesti godišnje, ali više od 75 posto slučajeva takvih bolesti ostaje neprijavljeno.



Pisane vijesti