Vlada uputila u saborsku proceduru izmjene Obiteljskog zakona

Izmjenama i dopunama po prvi je put određen minimalan iznos za mjesečno uzdržavanje koje je dužan platiti roditelj koji s djetetom ne živi. Ovisno o dobi djeteta taj će se iznos kretati od 17 do 22 posto prosječne plaće.

ZAGREB, 15. lipnja 2007. (Hina) - Izmjenama Obiteljskog zakona koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, donesen je niz odredaba kojima se prvenstveno želi poboljšati status djece i olakšati posvojenje, istaknuto je na današnjoj Vladinoj sjednici.

"Želimo zaštiti djecu, svima pružiti jednake šanse i omogućiti im obitelj", kazao je premijer Ivo Sanader.

Izmjenama i dopunama po prvi je put određen minimalan iznos za mjesečno uzdržavanje koje je dužan platiti roditelj koji s djetetom ne živi. Ovisno o dobi djeteta taj će se iznos kretati od 17 do 22 posto prosječne plaće.

Prema Vladinim podacima, u Hrvatskoj ima oko 43 tisuće djece bez uzdržavanja, a predloženim bi se mjerama taj broj ubrzo smanjio na 33 tisuće.

Oni bi pak naknade mogli potraživati od Centra za socijalnu skrb. Prosječan iznos privremene naknade po djetetu iznosi 475,25 kuna mjesečno, za što bi u proračunu za 2008. trebalo osigurati oko 93 milijuna kuna.

Od roditelja koji ne podmiruju svoje obveze dijete bi, prema izmjenama, zaostatke moglo potraživati od dana nastanka obveze, a ne od trenutka podnošenja tužbe kao do sada.

U procjeni roditeljskih obveza prema djeci s kojom ne žive ubuduće bi se trebala u obzir uzimati cijela njihova imovina, pa se minimalni iznos za uzdržavanje više ne bi obračunavao samo prema njihovim primanjima.

U nizu odredaba koje se odnose na uzdržavanje propisana je i obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta tijekom školovanja, uz uvjet da redovito ispunjava svoje školske obveze.

Izmjenama se, uz ostalo, ukida i gornja dobna granica za posvojenje, no i dalje ostaje obveza da je posvojitelj najmanje 18 godina stariji od posvojenika.

Vlada smatra kako će na taj način olakšati posvojenje i riješiti "paradoksalnu situaciju" da - uz pune domove za nezbrinutu djecu - velik broj potencijalnih posvojitelja nikad ne dočeka posvojenje.

U izmjenama Obiteljskog zakona po prvi je put predviđena i mogućnost susreta, tj. druženja djeteta ili posvojenika s roditeljevim bivšim partnerom.

Premijer Sanader je predložio da se prije prihvaćanja ovih izmjena provede opširna javna rasprava i prezentacija novih mjera.

Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru poslala i niz zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, uz ostalo i prijedlog zakona o financijskom osiguranju, kao i izmjene triju energetskih zakona - o energiji, o tržištu električne energije i regulaciji energetskih djelatnosti.

Izmjenama tih zakona uz ostalo se omogućuje da, uz pravne osobe, i fizičke osobe pod jednakim uvjetima mogu dobiti dozvole za obavljanje bilo koje energetske djelatnosti, a novine su vezane i uz novi organizacijski okvir i djelovanje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Također, prihvaćene su i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se, među ostalim, određuje da se ti stanovi neće moći prodavati u roku 10 godina, a da u slučaju ranije prodaje prodavatelj mora državi namiriti razliku do tržišne vrijednosti stana. Ujedno je i skraćen rok povrata dijela sredstava koja su jedinice lokalne uprave i samouprave uložile u zemljište i komunalnu infrastrukturu takvih objekata, s 15 godina na 30 dana.

Vlada je donijela i odluku da se Gradu Poreču omogući osnivanje prava građenja na zemljištu u državnom vlasništvu, na kojemu bi trebala biti izgrađena sportska dvorana, stadion, bazen i prateća infrastruktura, za potrebe domaćinstva Svjetskog prvenstva u rukometu 2008. godine. Pravo građenja osniva se na 30 godina, i to uz naknadu od 2000 kuna godišnje.



Pisane vijesti