Vlada: USKOK-u 1,8 milijuna kuna za istraživanje o stanju korupcije

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Vlada je danas osigurala 1,8 milijuna proračunskih kuna, namijenjenih provođenju istraživanja o stvarnom stanju korupcije u Hrvatskoj, koje će USKOK provoditi u suradnji sa zagrebačkim Pravnim fakultetom.

ZAGREB, 5. siječnja 2007. (Hina) - Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Vlada je danas osigurala 1,8 milijuna proračunskih kuna, namijenjenih provođenju istraživanja o stvarnom stanju korupcije u Hrvatskoj, koje će USKOK provoditi u suradnji sa zagrebačkim Pravnim fakultetom.

Premijer Ivo Sanader je, na sjednici Vlade, kazao da Hrvatska do sada nije imala znanstveno utemeljeno istraživanje o stanju korupcije te da je Vlada stoga prihvatila ponudu USKOK-a da zajedno s Pravnim fakultetom provede takvo istraživanje, sve u cilju borbe protiv mita i korupcije, u skladu s Nacionalnom strategijom.

Vlada je izmijenila Uredbu za provedbu Carinskog zakona, u cilju pojednostavljenja i ubrzanja carinskog postupka te podizanja učinkovitosti carinske službe, u skladu s carinskim standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

S tim je standardima usklađena i danas izmijenjena Uredba o oslobađanju od plaćanja carine, po kojoj će i putnici od 17 godina biti oslobođeni plaćanja carine na duhan i duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, manje količine parfema, lijekova i medicinskih proizvoda neophodnih za putnikove osobne potrebe.

Plaćanja carine bit će oslobođene i humanitarne organizacije, koje uvoze za njihov rad potrebnu opremu, kao i invalidne osobe, kada same uvoze potrebna pomagala.

Vlada je prihvatila i prijedlog Ministarstva poljoprivrede da provede i s 5 milijuna kuna (2,50 kuna po kilogramu žive težine) sufinancira interventni otkup svinjskog mesa, koje je zbog bojazni od svinjske kuge ostalo na tržištu.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da se tom mjerom žele spriječiti poremećaji na tržištu svinjskog mesa te smanjiti potreba za uvozom svinja.

Ini je Vlada na još pet godina produljila koncesiju za istraživanje nafte i plina u Sjevernom, Srednjem i Južnom Jadranu.

Koncesija je produljena jer Ina nije stigla provesti planirana istraživanja ugljikovodika u spomenutim istražnim prostorima.

Vlada je donijela odluku po kojoj će s 30 milijuna kuna u ovoj godini sufinancirati provedbu Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području. Ukupna vrijednost ovog desetogodišnjeg projekta je oko 3 milijarde kuna - pola tog iznosa pokriva zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj, 10 posto financira državni proračun, 13 posto Hrvatske vode, a 27 posto lokalne jedinice.

Fondu za regionalni razvoj pak Vlada je dala suglasnost za objavu natječaja za korištenje proračunskog novca u ovoj godini namijenjenog razvoju lokalnih jedinica slabijeg fiskalnog kapaciteta, a Općini Lovinac bez naknade je u vlasništvo dodijelila bivši društveni dom, koji se planira osposobiti kao knjižnica, čitaonica i internet centar.



Pisane vijesti