Vlada: Uspješna turistička sezona

Ovogodišnja turistička sezona bila je uspješna, bolja nego prošle godine, istaknuo je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na sjednici hrvatske Vlade.

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Ovogodišnja turistička sezona bila je uspješna, bolja nego prošle godine, istaknuo je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na sjednici hrvatske Vlade.

U prvih devet mjeseci ove godine broj turističkih dolazaka i noćenja povećan je za tri posto, zabilježeno je oko 9,2 milijuna turističkih dolazaka te više od 51,7 milijuna noćenja.

Podatci o financijskim rezultatima sezone još nisu poznati, ali Kalmeta očekuje da će zasigurno biti veći od prošlogodišnjih oko 6 milijardi eura.

Uz izvješće o rezultatima ovogodišnje sezone, Vlada je prihvatila i program pripremnih aktivnosti za iduću turističku sezonu, a cilj je ostvariti fizički obujam turističkog prometa na razini ove godine i s mogućnošću povećanja od 2 posto, te povećanja financijskih pokazatelja za 3 do 5 posto.

Vlada je danas prihvatila i Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa Internetu do 2008., te Akcijski plan provedbe te strategije za 2007. godinu.

Hrvatska danas ima četiri priključka na širokopojasni internet na sto stanovnika, odnosno oko 170 tisuća priključaka, a strateški je cilj do kraja 2008. dosegnuti penetraciju od 12 posto, odnosno imati oko 500 tisuća priključaka, istaknuo je Kalmeta.

Pristup internetu velikim brzinama putem širokopojasnih komunikacija zamjenjuje klasični (dial-up) pristup, te omogućava stvaranje i primjenu novih zahtjevnih aplikacija. Dva najvažnija načina ostvarivanja širokopojasnog pristupa internetu u EU su DSL tehnologija, te pristup preko mreža kabelskih televizija.

Cilj hrvatske strategije razvoja širokopojasnog pristupa Internetu do 2008. je smanjivanje jaza između Hrvatske, u kojoj je stopa penetracije (broj širokopojasnih priključaka na sto stanovnika) oko 4 posto, te zemalja EU, gdje je prosječna stopa sa 7,3 posto u 2004. povećana na 11,3 posto u 2005.

Vlada je danas predložila i zakon o volonterstvu kojim se uređuju temeljna načela i uvjeti volontiranja, prava i dužnosti volontera te organizatora volontera, uvjeti sklapanja ugovora o volontiranju, donošenje Etičkog kodeksa volontera itd.

Vlada je dala i suglasnost za prodaju dionica Željezare Split iz Kaštel Sućurca iz portfelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (29.804 dionice, nominalne vrijednosti 35,7 milijuna kuna), jer je riječ o vrijednosti većoj od pet milijuna kuna.

Natječaj za privatizaciju splitske Željezare pod posebnim uvjetima već je raspisan, a prodaje se 101.146 dionica ili 89,34 posto temeljnog kapitala, za jednu kunu, ali uz obvezne uvjete za ponuditelje. Riječ je o objedinjenom državnom portfelju, u kojem su uz dionice HZMO-a i dionice HFP-a, DAB-a, Croatia osiguranja, HŽ-a, Hrvatskih voda te Ine.



Pisane vijesti