Vlada Saboru predložila razrješenje Upravnog vijeća Hine

Hrvatska Vlada predložila je danas Saboru da razriješi Upravno vijeće Hine jer smatra da je Upravno vijeće bez petog člana iz redova zaposlenika eliminiralo mogućnost da zaposlenici kažu svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja Hine.

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada predložila je danas Saboru da razriješi Upravno vijeće Hine jer smatra da je Upravno vijeće bez petog člana iz redova zaposlenika eliminiralo mogućnost da zaposlenici kažu svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja Hine.

Smatramo potrebnim reagirati na demokratski deficit koji se u ovom slučaju dogodio pogotovo jer je Upravno vijeće sadašnjem ravnatelju Hine Mirku Bolfeku produžilo mandat do kraja godine. Moglo se mirno pričekati izbor petog člana Upravnog vijeća što bi demokratski bilo apsolutno važnije, kazao je premijer Sanader na sjednici Vlade.

Podsjetio je da je Vlada s prošlotjedne sjednice Saboru uputila prijedlog da se za petog člana Upravnog vijeća iz redova zaposlenika Hine imenuje Vladimir Lulić, kojega je predložilo Radničko vijeće.

Tu smo sugestiju Radničkog vijeća prihvatili i proslijedili Saboru, koji je o tome trebao odlučivati na sjednici koja je u tijeku, kako bi Upravno vijeće Hine bilo kompletno, naglasio je premijer.

"Upravno vijeće nije, ako se htjelo ponašati u skladu s demokratskim standardima, smjelo zanemariti činjenicu o proceduri izbora petog člana", rekao je Sanader ocjenjujući to "velikim demokratskim deficitom".

Podsjetio je također da se na temelju Zakona o Hini može reagirati u slučaju da je počinjena šteta.

Ponovio je da nije bilo potrebe za imenovanjem ravnatelja prije imenovanja petog člana Upravnog vijeća čime su, smatra Sanader, zaposlenici eliminirani iz mogućnosti da kažu svoje mišljenje o kandidatima za ravnatelja.

Vlada je tako Saboru predložila da se dužnosti članova Upravnog vijeća Hine razriješe Božo Skoko, Dijana Katica, Dražen Jović i Ivan Rusan.

Za članove Upravnog vijeća Sabor ih je imenovao 13. srpnja ove godine.

Upravno vijeće, čije razrješenje Vlada danas predlaže, jučer je za ravnateljicu Hine izabralo Smiljanku Škugor-Hrnčević.

Prema objašnjenjima iz Vlade, nakon raspuštanja Upravnog vijeća Hine, treba se imenovati novo, koje će raspisati novi natječaj za ravnatelja.



Pisane vijesti