Vlada usvojila tekst izjave o načinu obeštečenja umirovljenika

Vlada je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojila tekst izjave kojom će se umirovljenici, koji su stekli pravo na obeštećenje, izjasniti o načinu isplate duga.

ZAGREB, 23. studenog 2005. - Vlada je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojila tekst izjave kojom će se umirovljenici, koji su stekli pravo na obeštećenje, izjasniti o načinu isplate duga.

Ukupno 426.309 umirovljenika dobit će između 30. studenoga i 4. prosinca na kućne adrese obavijest o visini duga i obrazac s izjavom kojom se trebaju odlučiti žele li isplatu polovice duga u roku dvije godine, ili cijeloga iznosa u roku osam godina, s počekom od dvije godine.

Umirovljenici će dobiti tri primjerka obrasca izjave, od kojih dva trebaju ispuniti i potpisati te u roku 30 dana vratiti društvu za upravljanje Umirovljeničkim fondom - HPB-Investu d.o.o., a treći zadržavaju za svoju evidenciju.

Ako se umirovljenik ne očituje u zadanom roku, podrazumijevat će se da se odlučio za isplatu polovice duga u roku dvije godine, na četiri rate.

Premijer Ivo Sanader sa sjednice je poručio umirovljenicima kako nemaju razloga sumnjati da će im dug biti vraćen, te da ne vjeruju onima koje zanima samo politika, a ne materijalni položaj umirovljenika.

Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je kako je predviđeni način povratka duga u skladu s mogućnostima države i realno ostvariv.

Prema ispitivanju koje je Ministarstvo financija provelo na uzorku od 1.500 umirovljenika, više od 85 posto ih se odlučilo na isplatu polovice duga u kraćem roku.

Onima koji su se odlučili za tu varijantu, prva četvrtina duga isplatit će se krajem lipnja ili početkom srpnja 2006. godine.

Koliko ukupno novca treba izdvojiti za obeštećenje umirovljenika znat će se poslije Nove godine, kada se svi umirovljenici izjasne o načinu vraćanja.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dostavio je HPB-Investu podatke za svih 677.411 umirovljenika koji su ulazili u obračun za obeštećenje, ali dio njih nije stekao pravo na povrat. Obavijest o tome i oni će dobiti na kućne adrese.



Pisane vijesti