Vlada utvrdila Nacionalni program za pristupanje EU u 2007.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog Nacionalnog programa za pristupanje EU za 2007., temeljem kojega bi se do kraja godine s europskim zakonodavstvom trebalo uskladiti 59 hrvatskih zakona.

ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog Nacionalnog programa za pristupanje EU za 2007., temeljem kojega bi se do kraja godine s europskim zakonodavstvom trebalo uskladiti 59 hrvatskih zakona.

Uz usklađivanje zakona, u 2007. predviđeno je i donošenje 231 provedbenog propisa i 180 provedbenih odluka, iz čega se vidi da je pred nama provedbena godina, istaknula je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Naglasila je i da će se predloženi plan mijenjati, vjerojatno u lipnju, nakon što Hrvatska dobije izvješća o screeningu i za preostalih 11 poglavlja.

Budući da je 2007. izborna godina, većinu zakona trebalo bi uskladiti u prva dva kvartala, a za treći kvartal ostao bi mali dio, kako bi se Saboru omogućilo da predviđeni posao obavi prije raspuštanja i konstituiranja novog saziva, rekla je ministrica.

Premijer Ivo Sanader ocijenio je da Hrvatska ove godine može ostvariti bitan napredak prema ulasku u EU i otvoriti pregovore oko još nekoliko poglavlja.

"Hrvatska u ovom trenutku nema nikakvih političkih blokada i u mnogočemu ovisimo sami o sebi", naglasio je Sanader.

Vlada je odbacila dvije pristigle ponude za kupnju jednog poslovnog udjela Valjaonice cijevi Sisak, te raspisala javni poziv za prikupljanje novih ponuda.

Uvjeti za ponudu su zadržavanje osnovne djelatnosti valjaonice, petogodišnji poslovni plan, ulaganja u restrukturiranje tvrtke, kao i podmirenje svih dospjelih obveza prema državi i drugim vjerovnicima.

Vlada je odlučila i o financiranju izgradnje kanalizacijskog sustava Međimurja, za što će se kroz pet godina izdvojiti ukupno 150 milijuna kuna.

Prihvaćena je i Uredba o računanju vremena u 2007., kojom je utvrđeno da ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka u dva sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, a završava 28. listopada, u tri sata.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 11. smotrom Sveučilišta u Zagrebu, koja će se održati krajem ožujka.

Izmijenjena je i Uredba o osnivanju Agencije za znanost i visoko obrazovanje, pa će u Upravnom vijeću Agencije ubuduće sjediti i jedan predstavnik studenata, za što će se iz proračuna izdvojiti 100.000 kuna.



Pisane vijesti