Vlada utvrdila prijedlog za smanjenje dužnosničkih plaća

ZAGREB, 10. ožujka 2009. (Hina) - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila zakonski prijedlog koji će omogućiti najavljeno deset postotno smanjenje plaća državnih dužnosnika.

Vlada, naime, predlaže izmjenu odredbe Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika po kojoj su se dužnosničke plaće obračunavale na temelju osnovice za plaće državnih službenika.

No, po novome, osnovica za dužnosničke plaće ne bi se povezivala s osnovicom za plaće službenika, već bi je utvrđivala Vlada, posebnom uredbom.

"To će omogućiti Vladi da posebnom odlukom odredi plaće državnih dužnosnika", rekao je premijer Ivo Sanader.

Vlada je inicirala sudjelovanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misiji EU u Somaliji "EU NAVFOR Somalia - Atalanta", koje bi sudjelovale u suzbijanju piratstva, ali i dostavi humanitarne pomoći.

Ministar obrane Branko Vukelić objasnio je da će u misiji sudjelovati ukupno do šest ratnih brodova i 1200 ljudi, a Hrvatska bi se uključila s do pet časnika ili dočasnika Hrvatske ratne mornarice. Oni bi bili smješteni u zapovjedništvu misije u Velikoj Britaniji, a po potrebi sudjelovali bi i na brodovima u operaciji.

To bi bilo drugo sudjelovanje u operacijama EU (prvo je Čad), čime Hrvatska jasno potvrđuje svoj cilj članstva u EU i njenim aktivnostima, rekao je Vukelić.

Saboru je upućen konačni tekst izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a u odnosu na prvo čitanje ublažen je niz odredbi, primjerice ona o oduzimanju putovnica. Osobama koje se jave u policijsku postaju 30 minuta prije početka utakmice nema potrebe oduzimati putovnicu, objasnila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

U sklopu usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o lijekovima, vezano uz stavljanje u promet generičkih lijekova.

Po sadašnjem Zakonu generički se lijek u promet može pustiti šest godina nakon originalnog, no, po novome to se razdoblje produljuje na deset godina, a ako se u međuvremenu utvrdi nova indikacija istog lijeka dodaje još jedna godina. No, Hrvatska traži tri grace period za primjenu od tri godine kako ne bi došlo do poremećaja u opskrbi lijekovima, kazao je ministar zdravstva Darko Milinović..

Pred predstojeće lokalne izbore, na kojima će se prvi put župani, gradonačelnici i načelnici općina birati izravno, Vlada je predložila izmjene 17 zakona, u kojima razgraničava poslove neposredno izabranih čelnika i predstavničkih tijela.

"Svaki će kandidat, ovisno o mjestu za koje se kandidira, znati i što će ubuduće raditi", objasnio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić, objašnjavajući paket u kojem su, primjerice, izmjene zakona o referendumu, o vatrogastvu, o komunalnom gospodarstvu, društveno poticanoj stanogradnji, o obnovi itd.

U tom su paketu i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koje uz brisanje iz popisa dužnosnika članova lokalnih poglavarstava, predviđa i da članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz redova javnih uglednika imaju pravo na novčanu naknadu za rad u Povjerenstvu. Iznos te naknade utvrdit će Sabor.

Vlada je danas usvojila i sedmi popis sa ukupno 2612 hektara šuma ili šumskog zemljišta na kojima se može osnovati služnost radi podizanja višegodišnjih nasada, odnosno vinograda ili voćnjaka.



Pisane vijesti