Vlada utvrdila prijedloge izmjena zakona o porezu na dohodak i dobit

ZAGREB, 10. lipnja 2010.(Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, a najavila je da bi se na jesen išlo i s oporezivanjem vlasništva nad imovinom.

"Sigurno je da ćemo do listopada imati gotove zakone o oporezivanju vlasništva nad određenom imovinom", kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Suština bi, kaže, bila u oporezivanju svakog poreznog obveznika prema vrijednost imovine koju ima u vlasništvu.

U tijeku su opsežne pripreme vezane za oporezivanje imovine, rekla je premijerka napominjući kako u to treba uključiti i lokalne jedinice.

Saboru je Vlada uputila prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojima bi se od 1. srpnja broj stopa tog poreza sa četiri smanjio na tri, a ukinule bi se i porezne olakšice.

Porez na dohodak sada se plaća po četiri stope - 15 posto na poreznu osnovicu do 3.600 kuna, na osnovicu od 3.601 do 9.000 kuna 25 posto, od 9.001 kunu do 25.200 kuna 35 i iznad 25.201 kunu stopa od 45 posto.

Izmjenama se predlažu tri stope - 12 posto na osnovicu do 3.600 kuna, 25 posto na osnovicu od 3.601 do 10.800 kuna te stopa od 40 posto na osnovicu višu od 10.801 kunu.

U Vladi procjenjuju da će se predloženim izmjenama povećati prihodi oko 1,5 milijuna građana.

"Velik broj građana trebao bi od 1. srpnja ipak nešto lakše živjeti", kazala je premijerka Jadranka Kosor, podsjećajući da će početkom srpnja biti ukinuta i stopa kriznog poreza od 2 posto.

U Vladi također procjenjuju da će ukupan učinak izmjena stopa i razreda biti oko 1,5 milijardi kuna.

Po podatcima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, građani koji sada primjerice primaju oko 5.000 kuna prije oporezivanja sada bi izmjenama u porezu na dohodak dobili oko 200 kuna više.

Za one koji sada imaju između 14 i 40 tisuća kuna, s obzirom da se ukida stopa od 35 posto, te bi plaće sada bile manje, ali bi ukidanjem kriznog poreza od 4 posto početkom studenoga i one bile više, kazao je Šuker.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit cilj je smanjenje porezne evazije. Izmjenama se posebno želi razlučiti privatna i potrošnja u poslovne svhe, uvesti reda u poslovanje međusobno povezanih poduzetnika, kao i spriječiti transakcije prema off shore kompanijama.

Prijedlogom se tako definira da će se poduzetnicima priznati kao rashod amortizacija nekretnina ili plovila kada ostvaruje prihode od korištenja te imovine najmanje u visini 5 posto nabavne vrijednosti kod nekretnina, odnosno 7 posto nabavne vrijednosti plovila i zrakoplova.

Ako se ne ispune ti uvjeti tada će poduzetnik biti dužan uvećati poreznu osnovicu za rashode amortizacije i troškove nastale u svezi takve imovine.

Uređenje slučajeva podmirenja privatnih troškova na teret poslovanja, kao i korištenje poslovne imovine u privatne svrhe, osobito jahti ili vikendica, pridonijet će smanjenju mogućnosti izbjeganja plaćanja poreza.



Pisane vijesti