Vlada utvrdila zakonski prijedlog o zaštiti životinja

Vlada je danas utvrdila zakonski prijedlog o zaštiti životinja nakon čijega se stupanja na snagu u cirkuskim predstavama neće smjeti koristiti divlje životinje.

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Vlada je danas utvrdila zakonski prijedlog o zaštiti životinja nakon čijega se stupanja na snagu u cirkuskim predstavama neće smjeti koristiti divlje životinje.

Po predloženom zakonu životinje će se smjeti zaklati samo pod uvjetom da se prije klanja omame. Izuzetak se dopušta kod klanja peradi i kunića u domaćinstvu.

Pooštravaju se uvjeti prijevoza živih životinja, traži se veća odgovornost od prijevoznika, kao i da odmorišta za životinje zadovolje određene uvjete i budu upisana u odgovarajući registar.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković ističe kako se zabranjuju tzv. ritualna klanja, primjerice, odsjecanje glave ili drugih dijelova životinje.

Da bi se životinje što bolje zaštitile zakon predviđa osnivanje etičkoga i povjerenstva za zaštitu životinja.

Propisuje i vrlo visoke kazne za prekršitelje - kreću se od 10.000 do 100.000 kuna, a ponavljačima prekršaja moći će se zabraniti i obavljanje djelatnosti.

Kako bi se u povodu 15. obljetnice postojanja Oružanih snaga Republike Hrvatske omogućilo odlikovanje pojedinih vojnih i policijskih postrojbi, za veliki doprinos u Domovinskom ratu, Vlada je predložila da se izmijeni Zakon o odlikovanjima i priznanjima.

Učinila je to jer važeći zakon propisuje da se odlikovanja i priznanja dodjeljuju hrvatskim i stranim državljanima i pravnim osobama, a vojne i policijske postrojbe nemaju status pravne osobe.

Pripadnici 6. kontingenta Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu svoju zadaću su izvršili odgovorno i profesionalno, stoji u izvješću o njihovu sudjelovanju u misiji u Afganistanu, koje je danas Vlada prihvatila.

Šesti kontingent imao je 54 pripadnika, a njegovi troškovi iznose 17,1 milijun kuna.

Zajednici Hrvata povratnika iz Općine Višnjik - Derventa u bosanskoj Posavini, Vlada je dodijelila 250.000 kuna kako bi nabavili sredstva potrebna za proljetnu sjetvu.



Pisane vijesti