Vlada: Uz lov i trgovanje, zabraniti i posjedovanje prstaca

Hrvatska vlada predložila je danas da se uz lov i trgovanje, zabrani i posjedovanje prstaca, te oštrije novčano kazne osobe koje krše te zabrane.

VUKOVAR, 18. ožujka 2005.(Hina) - Hrvatska vlada predložila je danas da se uz lov i trgovanje, zabrani i posjedovanje prstaca, te oštrije novčano kazne osobe koje krše te zabrane.

Mijenjajući Zakon o morskom ribarstvu, Vlada se zauzela da pravne osobe koje love, trguju ili posjeduju prstace, umjesto sadašnjih od 6 tisuća do 30 tisuća kuna, plaćaju kazne u rasponu od 30 tisuća do čak 300 tisuća kuna.

Fizičke bi osobe plaćale kaznu od 5 do 15 tisuća kuna.

Ponove li isti prekršaj, i pravnim i fizičkim osobama prijeti kazna u dvostrukom iznosu prvoizrečene, a uz to bi im se do šest mjeseci mogao zabraniti gospodarski ribolov.

Uhvati li ih se i u trećem prekršaju, kazne im se utrostručuju, a prijeti im i dvogodišnja zabrana uzgoja i gospodarskog ribolova.

Jednako oštre novčane kazne Vlada traži i za zagađivače mora ili vodotoka, te se zauzima za oštrije kažnjavanje ostalih prekršaja.

Mali, športski i rekreacijski ribolovci dnevno bi mogli loviti do pet kilograma ribe, a za dosljedno provođenje zakona brinula bi se i ribarska inspekcija pri resornom Ministarstvu.

Vlada je utvrdila izmjene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu prema kojemu bi općinska i gradska vijeća morala u roku od dva mjeseca po stupanju na snagu zakona donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, u suprotnom bi to učinilo županijsko poglavarstvo. Isto bi se postupilo i ako ta vijeća u roku od dva mjeseca od dobivanja suglasnosti na program ne bi raspisala natječaje za zakup, odnosno prodaju.

Općinska i gradska vijeća dobivaju mogućnost da ograniče maksimalnu površinu zakupa, a Vlada predlaže i ograničenje naknade za koncesiju, maksimalno bi iznosila dvostruko od početne cijene.

Državno zemljište iznimno bi se moglo prodati izravnom pogodbom kada je to u interesu države, te ako se za kupnju javi obrazovna ustanova ili slična institucija.

Vlada predlaže i novu vrstu koncesije, za ribnjačarstvo i to na rok od 20 do 40 godina.

Planira izmijeniti i redoslijed prvenstva kod kupnje državnog zemljišta, prioritet dobivaju obiteljska gospodarstva upisana u registar obveznika poreza na dohodak kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, zatim obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pravne osobe registrirane za poljoprivredu, te ostale fizičke i pravne osobe koje nisu u registru, a kane se baviti poljoprivredom.



Pisane vijesti