Vlada: Veće plaće državnim revizorima

Hrvatska Vlada predložila je danas izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora slijedom kojih bi se povećale plaće državnih revizora.

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada predložila je danas izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora slijedom kojih bi se povećale plaće državnih revizora.

Plaće viših državnih revizora povećale bi se za 9,5 posto, a državnih revizora za 8,8 posto, rekao je ministar financija Ivan Šuker. Zakon bi se primjenjivao od 1. siječnja 2006., a za njegovu provedbu u idućoj bi godini trebalo osigurati tri milijuna kuna. Predloženim se zakonom, kaže Šuker, Državnom uredu za reviziju ponovno vraća financijska neovisnost.

Podsjeća da su do početka 2001. plaće ovlaštenih državnih revizora bile utvrđene posebnim zakonom, ali su te godine vraćene u sustav plaća državnih službenika i u prosjeku smanjene za oko 20 posto. Izmjenama se tako sustav plaća državnih revizora vraća na staro.

Usklađujući hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, Vlada je uredbama propisala razinu ozona zraku, kao i kritične razine i granične vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku.

U slučajevima kritičnih razina sumporovog i dušikovog dioksida, ili ozona gradske i općinske vlasti dužne su o tome obavijestiti javnost putem medija.

Pri tome moraju poduzeti i posebne mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša, kakve su primjerice ograničenja ili zabrana korištenja automobila, zadržavanje djece, trudnica i starijih osoba u zatvorenim prostorima, itd.

Važna nam je čistoća zraka, a tri uredbe upravo o tome i govore, rekla je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić.

U posljednjih deset godina kvaliteta zraka u Hrvatskoj znatno se poboljšala, a prekomjerno ili umjereno onečišćen zrak najčešće imaju Zagreb, Split, Sisak, Kutina i Rijeka.

Kvaliteta zraka trajno se prati u sedam postaja, a grade se još dvije u Rijeci, rekla je Matulović Dropulić, najavivši da će se podatci o kvaliteti zraka moći naći, osim na postajama, i na web stranicama.

Šest udruga potrošača za ovu su godinu od Vlade dobile ukupno 240.000 kuna za projekte izobrazbe potrošača.

Vlada je odlučila pokrenuti postupak za sklapanje mnogostranog sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora između Albanije, BiH, Bugarske, Europske zajednice, Islanda, Makedonije, Norveške, SiCG, Rumunjske i Misije privremene uprave UN na Kosovu.



Pisane vijesti