Vlada: Vodostaj pada, stanje se stabilizira

Vodostaj Dunava kod Vukovara i Drave kod Osijeka je u opadanju, stanje se stabilizira, a idućih pet, šest dana na snazi bi i dalje ostale izvanredne mjere obrane od poplave, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Vodostaj Dunava kod Vukovara i Drave kod Osijeka je u opadanju, stanje se stabilizira, a iducih pet, šest dana na snazi bi i dalje ostale izvanredne mjere obrane od poplave, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade.

Premijer Ivo Sanader najavio je da će Vlada pomoći tim područjima, a kako bi problem komaraca mogao biti jos izraženiji nakon poplava na tom području, već danas odlučila je sa četiri milijuna kuna pomoći Osijeku.

Situacija na područjima koja su proteklih desetak dana bila ugrožena visokim vodostajem Dunava, Vuke i Drave je stabilna, vodostaj je u opadanju, istaknuto je na Vladi.

Direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović navodi da je vodostaj na ulaznim kotama u Hrvatsku 50 centimetara niži od najkritičnijih, a na izlazu iz Hrvatske kod Iloka niži je za 10 centimetara.

Lagana stagnacija vodostaja očekuje se i u sljedeća dva tjedna, rekao je Rajnović.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković upozorava da susjedne zemlje, zemlje uzvodno, pojačavaju svoje nasipe i dižu nivo Dunava, pa i Hrvatska treba ozbiljno krenuti u dogradnju postojećih i izgradnju novih nasipa.

Premijer Sanader zahvalio je svima koji su u proteklih desetak dana u Slavoniji bili angažirani na obrani od poplava, od djelatnika Hrvatskih voda, preko vojske, policije, do dragovoljaca.

Na obrani od poplave proteklih je dana radilo oko 1.500 ljudi, izgrađeno je 1.700 metara zečjih nasipa, postavljeno 130.000 vreća s pijeskom.



Pisane vijesti