Vlada: za Uljanik ishoditi rješenje da nije tvrtka u poteškoćama

ZAGREB, 29. srpnja 2010. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je i formalno zatražila da se ishode rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije da pulsko brodogradilište Uljanik nije tvrtka u poteškoćama, pa bi, kada se to završi, poslovao po istim pravilima kao o njegovi konkurenti iz Europske unije.

U drugom krugu natječaja za privatizaciju Uljanika nije pristigla ni jedna ponuda, a riječ je o brodogradilištu koje uspješno posluje.

Uljanik je u prošloj godini poslovao sa 17,2 milijuna kuna dobiti, pozitivne rezultate iskazuje i u ovoj godini u kojoj planira dobit od 187,5 milijuna kuna, istaknuto je na sjednici Vlade.

Potrebno je izraditi elaborat kako bi se Europskoj komisiji i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja pokazalo da Uljanik nije u poteškoćama i kako bi se to brodogradilište izvuklo iz kruga brodogradilišta za koje su predviđeni procesi restrukturiranja, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Komisija, pojasnio je Popijač, ima načelno pozitivan stav prema takvoj mogućnosti, ali je preduvjet da Uljanik državi vrati sve državne potpore dobivene nakon 1. ožujka 2006. godine.

Kako Uljanik to ne može vratiti iz sredstava redovnog poslovanja, predviđeno je da se to kompenzira obeštećenjem za pomorsko dobro, kazao je Popijač.

Tako bi država isplatila obeštećenje Uljaniku za pomorsko dobro koje je mu je izvlastila, odnosno samo bi se knjigovodstveno prebila odšteta i potpore koje Uljanik mora vratiti državi.



Pisane vijesti