Vlada zadovoljna Izvješćem Europske komisije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_zadovoljna_izvjescem_europske_komisije.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Pojasnila je da je jučerašnje izvješće Europske komisije drugo od tri koje će Hrvatska dobiti u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u Europsku uniju. „Umjesto 51 konkretne zadaće koje smo dobili posljednji put, imamo njih deset koje se odnose na četiri poglavlja“, kazala je ministrica, istaknuvši da je ovo apsolutno najbolje monitoring izvješće u dvanaest godina pregovora. „Osim preostalih obveza jačat ćemo i već ispunjene zadaće“, zaključila je ministrica Pusić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da je Izvješće pokazalo da imamo dobro prolazno vrijeme, pozvavši sve da zadatke shvate krajnje ozbiljno.„Stanje je ozbiljno, ali nije dramatično. Ako svi budemo pristupili problemu na taj način izlaz postoji. Očekujemo od svih da to shvate. I od dijela sindikata, bez obzira što se s time ne slažu. Ne mislimo nikoga provocirati, ne želimo nikome napakostiti, ali neke odluke su nužne i teške“, dodao je naglasivši da se Vlada trudi da budu manje teške. „Dali smo neka obećanja, ja sam ih osobno dao, a dajem ih vrlo malo. I očekujemo da nam se bar malo vjeruje“, istaknuo je premijer. „Galama nas neće odvesti nigdje, no to ne stoji na putu ičijem pravu da protestira, da iskaže drukčije mišljenje. Zato smo i otvorili Markov trg. Tako vidimo demokraciju, ali demokracija je i odgovornost“, dodao je. Istaknuo je da Vlada ne štedi nego se radi o fiskalnim, proračunskim prilagodbama u potrošnji. „Iskustvo prethodnih deset godina u Hrvatskoj i Europi je dovoljno poučno da znamo da varanja nema, imamo što imamo i s time radimo“, zaključio je predsjednik Vlade.

Obrazlažući Prijedlog zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, ministar Tihomir Jakovina naglasio je da je donošenje ovog zakona od iznimne političke i gospodarske važnosti budući da će njime biti omogućeno korištenje značajnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o regulaciji energetskih djelatnosti. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić objasnio je da će regulator dobiti bitno snažniju samostalnost u odnosu na Vladu i bilo koje druge institucije i time zaštitu od utjecaja od bilo kojih drugih javnih i privatnih subjekata uključujući i nadležno Ministarstvo. „Posebno je značajno da se HERA-ine ovlasti proširuju na područje cijena i naknada za regulirane djelatnosti pa očekujemo da će tim zakonom tržišni principi u Hrvatskoj dodatno ojačati“, naglasio je prvi potpredsjednik. „Mi ovim odlukama ne bježimo od odgovornosti, ali ne možemo biti odgovorni za kretanje cijena energenata na svjetskom i mediteranskom tržištu. Nema opravdanja da se u Vukovaru plaća jedna cijena, a u nekom drugom gradu druga. Netko je politički arbitrtirao. Cijene su takve kakve jesu, na možemo nešto što košta deset građanima prodavati po osam. Pomagat ćemo siromašnima, ali političke manipulacije nećemo dopustiti“, kazao je premijer Milanović. „Ovom odlukom štite se tržišni principi i uspostavlja okvir za restrukturiranje energetskog sektora“, dodao je ministar Čačić.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da se novim zakonskim rješenjima rasterećuju kapaciteti županijskih sudova za postupke organiziranog kriminala, korupcije i najtežih kaznenih djela.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je i Prijedlog zakona o probaciji koji ima za cilj smanjiti opterećenost zatvorskog sustava.„Taj će sustav kroz tri godine donijeti i nova zapošljavanja. To je nova koncepcija, u Hrvatskoj dosad nije postojao sustav probacije, a sada se pokazao kao dobar, a bit će novim zakonom još i bolji“, zaključio je ministar.

Između ostalog, donesena je Odluka o davanju prethodne suglasnosti za provedbu statusne promjene – pripajanja društva HŽ Hrvatske željeznice holding d.o.o. društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. te Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Ugovore o prijenosu poslovnih udjela između Republike Hrvatske i HŽ Hrvatske željeznice holding d.o.o. kojima se na Republiku Hrvatsku prenose poslovni udjeli u trgovačkim društvima HŽ Cargo d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o. i HŽ Putnički prijevoz d.o.o.



Pisane vijesti