Vlada zadovoljna povećanjem kreditnog rejtinga države

Hrvatska Vlada zadovoljna je što je svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet povećala kreditni rejting Hrvatskoj za dvije četvrtine s DB4c na DB4a.

ZAGREB, 14. lipnja (Hina) - Hrvatska Vlada zadovoljna je što je svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet povećala kreditni rejting Hrvatskoj za dvije četvrtine s DB4c na DB4a.

Iznimno smo zadovoljni ocjenom te bonitetne kuće, Hrvatska je time prestigla Rumunjsku, a sustigla Bugarsku, rekao je premijer Ivo Sanader na popodnevnoj sjednici Vlade.

Na tu su ocjenu, kaže, utjecali dobri makro-ekonomski pokazatelji za prošlu godinu - od rasta BDP-a, do smanjenja deficita.

Najave za ovu godinu su i bolje, ističe premijer i navodi kako je deficit opće države, planiran za ovu godinu na razini 3,3 posto BDP-a, sredinom godine bio i niži.

Dobre gospodarske pokazatelje potvrđuje i Izvješće Hrvatske narodne banke za 2005., kaže ministar financija Ivan Šuker.

BDP je umjesto planiranih 3,8 posto porastao na 4,3 posto, a rast industrijske proizvodnje od 5,5 posto bio je najviši u posljednjih nekoliko godina.

Vanjski je dug, po HNB-u, porastao sa 22,8 milijardi eura na 25,5 milijardi ili 12,1 posto u odnosu na godinu prije, tj. 2004.

Vanjsko zaduženje države smanjeno je za 200 milijuna eura, naveo je ministar.

U 2003. vanjski je dug u odnosu na godinu prije porastao za 36 posto, naveo je Šuker.

Iako standard građana trenutno nema izravne koristi od dobrih makroekonomskih pokazatelja, premijer Sanader vjeruje kako će se to, ipak, u konačnici odraziti na džep običnog građanina.



Pisane vijesti