Vlada zadovoljna provedbom Zakona o pristupu informacijama

Hrvatska Vlada izrazila je danas zadovoljstvo provedbom Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu.

ZAGREB, 2. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada izrazila je danas zadovoljstvo provedbom Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu.

Ostvaren je iznimno velik napredak, ocijenio je premijer Ivo Sanader potkrepljujući to podatkom da je u 2005. zaprimljeno oko 4.500 zahtjeva, dok ih je godinu prije bilo 19.600.

To je četiri puta manje, a rezultat je transparentnosti Vlade i svih tijela vlasti i obveze da informacije stave na svoje web stranice i objave ih u službenim glasilima, kazao je Sanader.

Glavnina zahtjeva, njih oko 4.300 je prihvaćena, a 200 ih je odbijeno ili odbačeno, jer se radilo o podatcima zaštićenim državnom ili poslovnom tajnom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić dobre rezultate u provedbi Zakona potkrijepio je i podatkom da je Upravni sud uvažio svega četiri od 82 podnesene tužbe.

Unatoč zadovoljstvu, premijer je pozvao sva ministarstva i druga tijela vlasti da nastave započetu praksu i omoguće pravo na pristup informacijama.

Vlada je Saboru predložila da odobri održavanje četiriju vojnih vježbi u Hrvatskoj, a vježbe hrvatskih Oružanih snaga i oružanih snaga drugih država održale bi se na poligonima u Zadru, Slunju, Osijeku, te Zagrebu.

Da bi se izbjegli negativni učinci na turizam vježbe će se održati u travnju, svibnju i studenome, rekao je ministar obrane Berislav Rončević.

Istom odlukom Vlada od Sabora traži da odobri sudjelovanje hrvatskih snaga na devet multilateralnih vojnih vježbi izvan Hrvatske, u Mađarskoj, Njemačkoj i BiH, Italiji, Albaniji, Ukrajini i Moldaviji.



Pisane vijesti