Vlada: Zajam za puni profil Zagreb-Rijeka

S 210 milijuna eura zajma Europske investicijske banke financirat će se izgradnja punog profila autoceste Zagreb-Rijeka na dionici od Kikovice do Stare Sušice, suglasila se danas Vlada.

ZAGREB,1. prosinca(Hina) - S 210 milijuna eura zajma Europske investicijske banke financirat će se izgradnja punog profila autoceste Zagreb-Rijeka na dionici od Kikovice do Stare Sušice, suglasila se danas Vlada.

Uz suglasnost tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb za to zaduženje, Vlada je dala i državno jamstvo za taj zajam.

Dionica Kikovica-Stara Sušica duljine je 44,26 kilometara, a izgradnja iz poluprofila u puni profil koštat će 260 milijuna eura, od čega 210 milijuna zajamom daje EIB.

Radovi na toj dionici počeli bi iduće godine, a trebaju biti gotovi do konca 2008. kada bi autocesa Zagreb-Rijeka u potpunosti bila u punom profilu, najavio je ministar prometa Božidar Kalmeta.

Autocesta Zagreb-Rijeka dovršena je u lipnju 2004. i to 99 kilometara u punom, a 55,6 kilometara u poluprofilu.

Dogradnja u puni profil odvija se u dvije faze, prva, a riječ je o 11,3 kilometra već je započela i financira se iz neutrošenih 53 milijuna eura još iz prve faze gradnje autoceste.

Vlada je na potvrdu Saboru poslala Ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu od 67,8 milijuna eura za Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Uredbama i odlukama uredila je način izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije lokalnih jedinica u 2006.

Na to ime ukupno će se izdvojiti 2,3 milijarde kuna, što iz Državne riznice, što izravno iz udjela lokalnih jedinica iz poreza na dohodak.

U idućoj se godini za 21 županiju i 32 grada planira izdvojiti 894 milijuna kuna za osnovno, 438 milijuna za srednje školstvo.

Time ukupno 1,3 milijarde kuna ide za osnovno i srednje školstvo koje se ne vide u proračunu Ministarstva znanosti, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove usmjerit će se 424 milijuna kuna, za javne vatrogasne postrojbe 278 milijuna, za domove za starije i nemoćne 205 milijuna, te 90 milijuna za centre za socijalnu skrb.

Odlukom Vlade stopostotnom ratnom vojnom invalidu Domovinskog rata Davoru Hajdukoviću iz Varaždina darovana je kuća.

S 250 tisuća kuna Vlada pomaže akciju Caritasa "Tisuću radosti".



Pisane vijesti