Vlada želi strože kazne za nasilnike i osnažuje zaštitu žrtava

Slika /Vijesti/2023/Rujan/22 rujna/Stop nasilju nad ženama.png

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u e-Savjetovanje izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojima se predlažu strože kazne za nasilnike i osnažuje sustav zaštite žrtava propisivanjem većih prava žrtava. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji prioritet Vlade Republike Hrvatske.

"Obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene i jednu teško ranjenu ženu na Općinskom sudu 1999. godine", objavio je premijer na platformi X. Naglasio je da je borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji prioritet Vlade Republike Hrvatske.

"To je vrijednosno pitanje, obveza svih institucija i cijelog društva", poručio je premijer.

Istaknuo je da Vlada želi strože kazne za nasilnike i osnaživanje sustava zaštite žrtava.

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u e-Savjetovanje izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojima se predlažu strože kazne za nasilnike i osnažuje sustav zaštite žrtava propisivanjem većih prava žrtava.

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da se uvodi novo kazneno djelo napuštanja životinja te se povećavaju kazne za mučenje i zlostavljanje životinja, dok se novim kaznenim djelom neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje propisuju kazne za dionike kaznenog postupka koji otkrivaju informacije iz postupaka u kojima javnost nema pravo uvida u spis.

Izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i novo kazneno djelo teško ubojstvo ženske osobe

Izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i novo kazneno djelo „teško ubojstvo ženske osobe“ kao kvalificirani oblik kaznenog djela ubojstva s propisanom maksimalnom kaznom dugotrajnog zatvora.

Uz to, povećavaju se kazne za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode na pet do 12 godina zatvora.

Proširuje se i mogućnost određivanja zaštitnog nadzora po punom izvršenju za kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te se ukida zastara progona i izvršenja kazne zatvora za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Kazneno djelo teškog ubojstva žene također neće zastarijevati, ističe ministarstvo.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji propisuju se i veće kazne za nasilje u prekršajnim postupcima. Usvajanjem ovih izmjena spolno uznemiravanje više neće biti prekršaj, već isključivo kazneno djelo, dodaje ministarstvo.

Ističu da se izmjenama paketa zakona osnažuje sustav zaštite prava žrtava te dodaju da će sudovi kod izbora i mjere kazne u obzir uzimati i posljedice koje je žrtva pretrpjela kaznenim djelom.

Nadodaju da se propisuje pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanja mjera, a za kršenje mjere određivat će se istražni zatvor, podjednako u kaznenom i prekršajnom postupku.

Ministarstvo precizira da će sudovi prilikom donošenja odluke o mjeri opreza morati uzeti očitovanje žrtve o opasnosti za njezinu sigurnost, a kod pojedinačne procjene žrtve tijela kaznenog postupka trebat će uzeti u obzir rizične faktore za ponavljanje nasilja.

Izmjenama se ne narušavaju medijske slobode

Navode i da se zakonskim izmjenama izrijekom propisuje pravo žrtve da bude obaviještena o puštanju nasilnika iz istražnog zatvora putem policije, dok se u cilju snažnije zaštite žrtava predlaže minimalna udaljenost od 50 metara između žrtava i nasilnika.

Uvodi se i novo kazneno djelo „neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“ kojim se uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

''Ovakvim zakonskim uređenjem štiti se pretpostavka okrivljenikove nedužnosti kao Ustavom zajamčeno pravo, pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika kaznenog postupka, objektivno utvrđivanje činjenica u kaznenom postupku, neovisnost i nepristranost suda te osigurava pravo na pravično suđenje'', navode u priopćenju.

Pojašnjavaju da je zaštita probitaka kaznenog postupka pravni standard u 30 članica Vijeća Europe te da zakonodavni okvir u 23 države omogućuje sankcioniranje svih koji iznose informacije iz istrage, dok se u njih sedam sankcije odnose samo na sudionike kaznenog postupka.

Naglašavaju da se predloženim zakonskim izmjenama ni na koji način ne narušavaju medijske slobode niti se ograničava pravo na informacije od javnog interesa jer se izmjene o neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne odnose na novinare već isključivo na sudionike postupka odnosno na osobe koje rade na spisu ili imaju pravo uvida u spis.

Od prošlog tjedna u e-Savjetovanju izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojima se osnažuje zaštita žena i djece od nasilja

''O pokretanju kaznenog postupka, opisu kaznenog djela koje se stavlja na teret te radnjama koje se provode, javnost će na objektivan, nepristran i jednak način, kao i do sada, biti informirana službenim priopćenjima nadležnih tijela'', priopćilo je ministarstvo.

Uz to, uvodi se i novo kazneno djelo napuštanja životinja s propisanom kaznom od godine dana, a ako je uslijed napuštanja životinja uginula propisuje se kazna zatvora od dvije godine. Dodatno, povećavaju se kazne zatvora za ubijanje ili mučenje životnija na s dvije na tri godine.

Ministarstvo je dodalo da su prošlog tjedna u postupak e-Savjetovanja upućene i izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojima se osnažuje zaštita žena i djece od nasilja.

Malenica: Oštrije kazne za nasilje nad ljudima i životinjama

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu za medije u Splitu, gdje je sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji Hrvatsko-francuski upravni dani.

Tom prigodom je istaknuo kako će se pooštriti kazne za počinitelje nasilja kroz Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

"Po prvi put propisujemo tzv. femicid kao posebno kazneno djelo za koje je propisana najstroža kazna", kazao je Malenica tijekom sudjelovanja na Međunarodnoj konferenciji Hrvatsko-francuski upravni dani.

Također, spolno uznemiravanje više neće biti tretirano kao prekršajno djelo već kazneno djelo s pooštrenim kaznama. Ministar je naglasio da Vlada ide za tim da nasilnike treba odstraniti iz društva.

U okviru izmjene Kaznenog zakona revidiraju se i odredbe koje se odnose na zlostavljanje životinja.

Uvodi se novo kaznene djelo - napuštanje životinje, za koje se propisuje kazna do jedne godine zatvora, istaknuo je Malenica.

Komentirao je i slučaj Ivora Ivaniševića, osuđenog za zlostavljanje pasa, koji je zbog neažurnosti belgijskog suda zastarom izbjegao kaznu.

Neće biti sankcionirani novinari

"Radi se o postupku koji se vodio između pravosudnih tijela Hrvatske i Belgije, pri čemu je postojao europski uhidbeni nalog. Sud u Zagrebu je komunicirao sa sudom u Belgiji koji, nažalost, nije postupio po nalogu. Kontaktirao sam prošli tjedan belgijskog ministra pravosuđa i upozorio da prijeti opasnost od zastare", rekao je Malenica.

Ministar je također odbacio sumnje da će propisivanje "kaznenog djela neovlaštenog odavanja sadržaja dokazne ili izvidne radnje iz faze postupka, koja je proglašena nejavnom", biti upereno protiv novinara.

"To nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari, to se isključivo odnosi na sudionike u postupku", tvrdi Malenica. Istaknuo je kako se kroz to kazneno djelo štiti pravo žrtve na privatnost, ali i presumpcija nevinosti.

Nova zakonska odredba neće sprječavati novinare da izvješćuju o kaznenom postupku jer će pravosudni dužnosnici obavještavati javnost i novinare o tijeku postupka.

Na upit o tome da se nitko nije prijavio na natječaj za ravnatelja Uskoka, Malenica je odgovorio kako to nije najsretnije rješenje, dodavši da je problem Državnog odvjetništva koje je raspisalo natječaj.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti