Vodostaji rijeka padaju, sustav obrane od poplava dobro funkcionira

Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/16 svibnja/Sjednica1.jpg

Možemo konstatirati da je sustav obrane od poplava jako dobro funkcionirao s obzirom na poredbenu analizu s proteklim godinama, osobito u Karlovcu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući današnju, 157. sjednicu Vlade.

Podsjetio je da je prije par godina, dok nisu uvedene box-barijere, bilo i po metar vode u kućama i zahvalio Hrvatskim vodama, vatrogascima, gradskim i županijskim službama, policiji, HGSS-u i Crvenom križu na dobro obavljenom poslu.
 
Dobrim je ocijenio i što se, prema najnovijim informacijama, smanjuju vodostaji rijeka.
 
Dodao je da su projektima koji se, u području obrane od poplava, planiraju i za Karlovačku i za Sisačko-moslavačku županiju, koje je jučer posjetio s ministrima Ćorićem i Božinovićem, napravljeni veliki iskoraci.
 
Konkretne mjere za demografsku revitalizaciju
 
Od ostalih tema u proteklome tjednu izdvojio je sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojem je najavljeno nekoliko novih, konkretnih mjera koje su planirane u proračunskim sredstvima za 2020.
 
Hrvatska, kazao je premijer, kao i gotovo polovica država članica Europske unije, ima problem negativnog prirodnog priraštaja pa je tu temu otvorio i u Sibiu, na neformalnom sastanku Europskoga vijeća.
 
„Signalizirali smo da bi u idućem financijskom okviru, koji će se, ja se nadam, dogovoriti baš za našega predsjedanja, trebale predvidjeti mjere u okviru politike uključivosti, socijalne politike i svega onoga što se odnosi na održavanje europskog socijalnog modela i pronaći načini, bilo kroz sredstva Europskog socijalnog fonda ili neka druga, kako bi se pomoglo državama članicama da rješavaju problem“, kaza je.
 
Naglasio je kako se ovdje ne radi ni o kakvom traženju odšteta, dodavši da je to bitno istaknuti zbog različitog  koncepta poimanja i poznavanja europske tematike i nadležnosti institucija.
 
Govoreći o povratku MIG-a Rudolfa Perešina u Hrvatsku, kazao je da je to cilj koji je Hrvatska pokušavala ostvariti godinama, a ova ga je Vlada sada ostvarila – tiho, koncentrirano i uspješno.
 
Zahvalio je pritom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Krstičeviću i potpredsjednici Vlade Pejčinović Burić te svima ostalima koji su pridonijeli tom uspjehu, naglasivši kako se radi o satisfakciji za sve hrvatske pilote, hrvatske branitelje i obitelj Rudolfa Perešina.
 
Ministri Medved i Kuščević na komemoraciji u Bleiburgu
 
Osvrnuo se i na Konferenciju o ribarstvu, na kojoj je sudjelovao početkom tjedna u Šibeniku, kazavši da je ona pridonijela kvalitetnom dijalogu između hrvatskih ribara i nadležnih državnih institucija kako bi se ostvario najvažniji cilj – održivost ribljih resursa u Jadranu.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, koji je ovoga tjedna otvoren također u Šibeniku, ocijenio je briljantnim multimedijskim i digitalnim načinom kojim je omogućeno brojnim posjetiteljima Šibenika da vide bogatstvo kulturne baštine jedinoga hrvatskog grada koji ima dva spomenika kulture na popisu UNESCO-a.
 
Govoreći o posjetu Šibeniku, podsjetio je i da je riješen veliki i kompleksan problem vezan uz zemljište Tvornice elektroda i ferolegura, koji će omogućiti da Šibenik dobije jedan novi dio grada u razvojnom pogledu.
 
Protekloga tjedna predsjednik Vlade posjetio je i Sveučilište u Zadru te naglasio kako se ono dobro razvija, u kontekstu obrazovne reforme i nikad većeg ulaganja u znanost nego što je to u mandatu ve Vlade.
 
Na kraju je najavio da će ministri Medved i Kuščević biti predstavnici Vlade na komemoraciji u Bleiburgu u subotu.Pisane vijesti | Andrej Plenković